Gălăţeni revoltaţi de lucrările din jurul blocului. Scandal în Centru din cauza fibrei optice
Foto: Iulia Kelt

Gălăţeni revoltaţi de lucrările din jurul blocului. Scandal în Centru din cauza fibrei optice
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Mai mulţi proprietari care locuiesc într-un bloc din Mazepa 1 s-au revoltat după ce o companie de telefonie, cablu şi internet a făcut, aferent imobilului lor, o serie de lucrări pentru instalarea reţelei de fibră optică. Oamenii susţin că s-a adus atingere mediului şi chiar siguranţei blocului, aflat nu departe de blocul B8, puternic afectat în urma unor posibile infiltraţii în subteran.  

Revolta unor proprietari care locuiesc în blocul B4 din Mazepa 1 a izbucnit la scurt timp după criza din jurul blocului B8, dar nu din cauză că imobilul în care stau de zeci de ani ar fi în pericol real de prăbuşire, ci pentru că la ei s-au făcut, în acele zile, lucrări de instalare a reţelei de fibră optică. Săpăturile care s-au executat pe toată lungimea spaţiului verde din faţa imobilului cu opt scări i-au supărat pe unii, pe motiv că muncitorii ar fi "tăiat" cu şanţul prin care au montat cablurile inclusiv o parte dintre rădăcinile teilor. 

"Nu înţeleg cum de nu au putut face lucrarea asta pe asfalt, de ce a trebuit să distrugă spaţiul verde. Uitaţi cum au retezat din rădăcini, poate copacii ăştia, care cresc în zeci de ani, se vor usca. Le-am cerut să ne arate autorizaţiile, nimeni nu ne-a băgat în seamă. Am anunţat autorităţile, a venit Poliţia Locală de câteva ori, s-a uitat, a trecut pe aici, dar nimic. Vrem să ştim cine şi dacă a dat autorizaţie pentru aşa ceva. Nimeni nu ne-a întrebat pe noi dacă vrem fibră optică, mai ales că intră cu cablul şi prin fundaţia blocului. Asta ne trebuia nouă acum? A venit şi Garda de Mediu, s-au uitat, au plecat, n-au zis nimic", ne-a spus Mihail Roşca, unul dintre proprietarii de la blocul B4. Gălăţeanul nu este singurul nemulţumit de felul în care s-au făcut săpăturile pentru o utilitate care, consideră el, nu le este necesară, mai mulţi vecini arătându-se indignaţi de şantierul pe care îl apreciază inutil şi periculos chiar pentru siguranţa blocului.

Ce spun autorităţile

Sesizările făcute de proprietarii nemulţumiţi au ajuns şi la Poliţia Locală şi la Garda de Mediu, după cum ne-au confirmat reprezentanţii celor două instituţii. Primele semnale au fost primite de Poliţia Locală. 

"Sesizarea a fost înregistrată prin dispeceratul nostru, la faţa locului deplasându-se un echipaj de la Ordine Publică. A constatat că la faţa locului se făceau lucrări şi urma ca situaţia să ajungă la compartimentul de Mediu. Pentru că simultan a fost sesizată şi Garda de Mediu, competenţa verificărilor şi soluţionării reclamaţiei a fost declinată către această instituţie, ne-a comunicat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi. 

Garda de Mediu, îndreptăţită să verifice existenţa, valabilitatea şi respectarea avizelor companiei care executa lucrările, a încheiat ancheta şi a concluzionat că nimic din ceea ce s-a făcut la blocul B4 nu a fost în afara cadrului legal.

"Colegii mei au cerut de la reprezentanţii companiei toată documentaţia pentru executarea lucrărilor şi s-a ajuns la concluzia că avizele şi autorizaţiile sunt conform legii. Din punctul nostru de vedere, nu s-a adus nicio atingere siguranţei şi calităţii mediului", ne-a comunicat comisarul-şef Marian Mocanu, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi.

Citit 4823 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.