La un pas de epidemie de gripă. Medicii de familie gălăţeni au solicitat noi doze de vaccin

La un pas de epidemie de gripă. Medicii de familie gălăţeni au solicitat noi doze de vaccin
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

42 de medici de familie din municipiul Galaţi şi din restul judeţului au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi suplimentarea numărului de doze de vaccin antigripal, ca urmare a cererilor de imunizare venite din partea pacienţilor. DSP a trimis solicitarea către Ministerul Sănătăţii încă de săptămâna trecută. Până în prezent, în actualul sezon rece, peste 36.000 de gălăţeni au fost vaccinaţi antigripal, în cadrul campaniei gratuite de imunizare.

Numărul mare al cazurilor de gripă şi severitatea bolii par să-i fi făcut pe gălăţeni să solicite în număr mai mare imunizarea, faţă de anii trecuţi, în faţa virusurilor care provoacă boala. Astfel, până în prezent, peste 36.000 de persoane au fost deja vaccinate antigripal, medicii de familie gălăţeni raportând în stoc doar 228 de doze de vaccin rămase. Mai mult, ca urmare a cererilor ferme venite din partea a zeci de medici de familie, DSP Galaţi a solicitat deja Ministerul Sănătăţii alte 1.346 de doze de vaccin. În momentul în care vaccinul cerut va ajunge la DSP Galaţi, dozele vor fi împărţite medicilor de familie care le-au solicitat.

În fiecare an, în timpul sezonului rece, Ministerul Sănătăţii desfăşoară o campanie de vaccinare gratuită împotriva gripei, demers ce vizează populaţia predispusă la îmbolnăvire. Concret, este vorba despre bolnavi cronic, de bătrâni, de copii, de gravide, de personal medical şi de angajaţi ai MAI şi ai MApN etc. În total, în urma catagrafierii realizate, anul trecut, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, a reieşit faptul că circa 70.000 de persoane ar putea beneficia de vaccinare antigripală gratuite în actualul sezon rece.

Ce simptome are boala

Gripa poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi chiar deces, mai ales în cazul persoanelor aflate în categoriile de risc, motiv pentru care nu trebuie confundată cu simpla răceală de sezon. Gripa prezintă următoarele simptome: febră de peste 40 de grade Celsius, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală accentuată, durere puternică de cap, dureri musculare chinuitoare. "Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii, care începe cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Răceala este cauzată de alte virusuri respiratorii", susţin specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Citit 2053 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2019 22:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.