SONDAJ. Cine sunt personalităţile care ar putea avea bust în Parcul „Eminescu”
Foto: Anca Melinte

SONDAJ. Cine sunt personalităţile care ar putea avea bust în Parcul „Eminescu”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Nu mai puţin de patru din 18 personalităţi ar putea avea un bust în Parcul „Mihai Eminescu”. Gălăţenii vor decide, prin vot, cine va ocupa cele patru socluri construite deja în parc.

Miercuri seara, la inaugurarea Parcului Eminescu, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu a anunţat demersul pe care l-a realizat în urmă cu două săptămâni: „Într-un demers pe care l-am realizat acum două săptămâni, am cerut tuturor instituţiilor de cultură de pe raza judeţului Galaţi să vină cu propuneri pentru busturile ce urmează a fi dezvelite într-un viitor extrem de apropiat. Veţi putea vedea pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu un sondaj de opinie: vor fi înşirate 18 nume – propunerile pe care le-am primit de la instituţiile de cultură - şi am să vă rog să votaţi, pentru că parcul acesta are nevoie de câţiva oameni de valoare care au făcut cinste acestui oraş, care merită să fie prezentaţi şi să nu fie uitaţi”.

Iată şi lista celor 18 personalităţi care ar urma să fie supuse votului:
1.    Melchisedec Ştefănescu – episcop;
2.    Dimitrie Cuclin – compozitor, filosof şi scriitor;
3.    Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din Europa;
4.    Iosif Ivanovici – compozitor;
5.    Nina Cassian – poet, eseist, traducător;
6.    Fani Tardini – actriţă;
7.    Hortensia Papadat-Bengescu – scriitoare;
8.    Smaranda Brăescu – prima femeie paraşutist din România;
9.    Iordan Chimet – scriitor, traducător, profesor,
10.    Mihail Kogălniceanu - om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român (readucerea şi amplasarea bustului acestuia);
11.    Alexandru D. Moruzzi -  fost primar (refacere bust);
12.    Eremia Grigorescu - general în Armata Română;
13.    Ioan Simion Mărculescu - artist plastic şi scenograf;
14.    Ioan Brezeanu – profesor  universitar, doctor în ştiinţe filologice, unul dintre întemeietorii învăţământului universitar gălăţean;
15.    Benone Puşcă - profesor universitar, doctor, magistrat şi dramaturg;
16.    Theodor Al. Munteanu – ziarist;
17.    Camil Ressu - pictor;
18.    Nicolae Oancea – poet.

Rămâne de văzut care dintre aceştia va avea un bust în proaspăt modernizatul Parc „Mihai Eminescu”.     
 Citit 3438 ori Ultima modificare Joi, 12 Septembrie 2019 12:53

10 comentarii

 • postat de Georgel
  Vineri, 13 Septembrie 2019 23:23
  89.136.184.***
  Cam multe erori privind epopeea statuilor gălățene în textul postat de cel ce-și zice ”Emil Popa” . Sigur nu poate fi vorba despre dr. Emil Popa, un respectabil cunoscător al istoriei locale.

  Bustul lui Kogălniceau a fost mult plimbat, într-adevăr, nu însă și în fostul parc I.C. Frimu, iar acum se află, bine mersi, la intrarea din Domnească a fostului Institut Politehnic. Soclul original al bustului primarului Moruzi este acum ocupat de bustul lui Spiridon Vrânceanu, singura statuie cu șapcă din România. Etc...

  Și, apropo, are dreptate Teo Chirvase, Moruzi se scrie cu un ”z”, nu cu doi. Se trăgea din neam de greci, nicidecum de italieni.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Emil Popa
  Vineri, 13 Septembrie 2019 10:15
  5.2.208.***
  In Parcul Eminescu fost Municipal trebuie sa ramâna statuia Poertului Naţional. Restul personalităţilor cu mici excepţii (Benone Puşcă??!!) merita amplasate in alte locuri: Ivanovici aproape de Dunare si de Regimentul 11 Siret, Kogalniceanu la locul lui in Parcul Libertăţii în locul lui Mazepa care ar trebui mutat pe locul foatei biserici Sf. Gheorghe, sau pe aproape (Hotel Vega), Kogalniceanu a fost în Parcul I.C.Frimu unde este acum Biserica Sf. Mina, dar a fost înlocuit cu statuia lui I.C. Frimu si mutat în Parcul Libertăţii si acum disparut.. Moruzzi în Piaţa Moruzzi sau pe esplanada de langa scarile care-i poarta numele, iar Eremia Grigorescu (care are o strada meschina printre blocuri unde stau eu) ar merita sa fie numit un bulevard (în loc de Constructorilor, Oţelarilor, Siderurgistilor, Heirupustilor) si o statuie la singura unitate militara din Galaţi 1247.
  1
  3
  Raportează
 • postat de DC?
  Vineri, 13 Septembrie 2019 07:27
  89.136.7.***
  Anghel Saligny nu este o personalitate marcanta care a vazut lumina zilei tot in judetul Galati?
  1
  3
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 13 Septembrie 2019 05:55
  5.13.217.***
  Iosif Ivanovici , Nicolaie Grigorescu ,Hortensia Papadat-Bengescu si Mihail Kogalniceanu . O intrebare ,ce cauta pe lista persoane inca in viata si persoane care au ridicat osanale prolet-cultiste...
  2
  2
  Raportează
 • postat de livia
  Vineri, 13 Septembrie 2019 04:14
  95.76.17.***
  Propun realizarea unui bust TEODOR Al. MUNTEANU (1911-1988), journalist şi poet interbelic . Ar fi un act reparatoriu.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Aad
  Joi, 12 Septembrie 2019 23:25
  70.25.40.***
  Cred ca personalitati artistice ar fi cel mai nimerit, daca tot se cheama Parcul „Mihai Eminescu”. Personalitati galatene pentru a da un specific locului "stapanit" de Eminescu. Iar daca rezonanta operei lor artistice nu se limiteaza doar la Galati, ar fi si mai bine.
  Oricum, din lista de mai sus as ramane cu vreo zece nume rapid. Sunt nume care merita amintite/onorate, dar nu aici, altul e locul lor. Si sunt convins ca alegerea nu va face unanimitate.
  Sunt, printre personalitatile galatene, dintre cei ce se multumesc ca lumea sa se intrebe "de ce nu are X statuie", decat sa se intrebe "de ce are X statuie".
  Zile bune tuturor!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 12 Septembrie 2019 10:27
  89.136.184.***
  Bustul lui Mihail Kogălniceanu a fost dezvelit în ziua de 24.10.1893 în mijlocul rondoului principal de flori de la intrarea în Parcul Municipal, fiind primul monument ridicat în România celebrului om politic și cărturar român și primul monument de for public înălțat vreodată în Galați. Era un cadou personal al unui alt om politic și de cultură V.A. Urechia, oferit orașului de la Dunăre, primul dintr-o serie de alte personalități pe care acesta intenționa să le adauge în timp, în același parc, intenție din păcate rămasă neîmplinită.

  E de neînțeles de ce acel bust istoric original al lui Kogălniceanu, în prezent aflat în altă parte după o lungă călătorie, figurează în lista din articol abia pe locul 10, deși cineva a trecut și mențiunea din paranteză ”readucerea şi amplasarea bustului acestuia”!

  Dacă gălățenii actuali se întreabă de ce obiectivul de patrimoniu, aici aflat în discuție, se numea în interbelic ”Parcul Municipal” și niciodată ”Parcul Eminescu” înaintea orânduirii comuniste, acum în sfârșit află: Pentru că, în același parc, exista deja bustul lui Mihail Kogălniceanu, dezvelit cu 18 ani înaintea monumentului poetului național...
  1
  20
  Raportează
 • Joi, 12 Septembrie 2019 10:18
  95.76.3.***
  3. Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din Europa;
  8. Smaranda Brăescu – prima femeie parașutist din România;
  12. Eremia Grigorescu - general în Armata Română;
  14. Ioan Brezeanu – profesor universitar, doctor în științe filologice, unul dintre întemeietorii învățământului universitar gălățean.

  2 femei & 2 bărbați ==> egalitate între sexe și, prin urmare, ZERO discriminare.
  Bustul pentru episcop să fie făcut în fața catedralei, iar cel pentru Fani Tardini - în fața teatrului.

  Pe locul 19 -> Scutiristul / Scuteristul von der Impozitens und Nunumai - student, de obicei IT-ist și mai rar medic, care crede că i se cuvin diverse favoruri / drepturi și care se consideră de importanță superioară, poate chiar strategică. Beneficiază de transport public aproape gratuit, gratuitate pe tren la clasa a II-a. Legenda spune că dacă Dragnea mai era în libertate, ar fi beneficiat și de reducere de 50% la transportul cu avionul. O altă legendă zice că studențașului român, mare intelectual tfl-ist cu aproape 5 pe linie și diplome de Vama Veche, Antould, Electrique-chesăl etc. i s-ar fi oferit reducere de 20-25% la călătoriile galactice spre Lună sau Marte! În acest moment, meseria / profesia / jobul de student este cel mai bun. Dacă mai beneficia de pensie specială și escortă cu sirene, atunci era de vis!!!

  PS1 O altă legendă spune că studentul român vrea reducere substanțială la jocurile de pe Steam. Nu te supăra statule român, eu vreau reducere la Resident Evil 2 (remake) și l-aș vrea de la Altex sau alt magazin. Îmi place să țin carcasa în mână și să răsfoiesc cărțulia din interior! :D

  PS2 Ce-ar fi făcut stundetul și românul de rând dacă... bugetul local, județean și național era alcătuit din banii PSD-iștilor??? Oare mai existau gratuități, reduceri și dezmățuri cu mici, bere și râgâieli?!?!

  #foodForThought #îmiPlaceSăFacPoliticăDarNuAmCuCine :(((
  12
  14
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Joi, 12 Septembrie 2019 08:09
  92.114.82.***
  De ce scrieti Moruzi cu doi z? Corect e cu unul singur...

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Moruzi
  8
  9
  Raportează
 • postat de Si cu voia dumneavoastra ...
  Joi, 12 Septembrie 2019 07:54
  82.137.8.***
  ..., ultimul pe lista, cel mai cunoscut dintre toti, in toata lumea, Iosif Ivanovici.
  2
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.