Cinematograful ”Dacia”... ca în filmele de groază
Foto: Bogdan Codrescu

Cinematograful ”Dacia”... ca în filmele de groază
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ruine, boschetari şi munţi de gunoaie. Când vine vorba de problemele din cartier, locuitorii din Micro 21 n-au ezitări în a indica din prima starea dezastruoasă în care a ajuns Cinematograful "Dacia". Cândva mândria cartierului, locul în care, înainte de Revoluţie, puteai să evadezi din realitatea cenuşie, cinematograful a ajuns… ca-n filmele de groază - degradat, îngropat în mizerie, un loc în care îşi fac veacul tot felul de personaje dubioase.

„Pe timpuri, când erau doar două ore la TV, mai veneai la un film, era şi o cofetărie în apropiere, te mai destindeai. Acum, uitaţi cum a ajuns! Bătaie de joc! Ba că e de vină RADEF, ba că Primăria, toţi o apă şi-un pământ! Se distruge tot, iar autorităţile nu fac decât să ridice din umeri. S-a zis că o să-l refacă, mai ales când Galaţiul nu mai avea nici un cinematograf, dar acum iar a uitat lumea de el. Din ce a fost odată a rămas doar o ruină", ne-a spus indignat dl Vasile Dumitrescu.

Într-adevăr, cinematograful „Dacia” este acum într-o stare jalnică. Geamurile sunt sparte, pereţii crăpaţi, interiorul este plin de tot felul de resturi, mirosind mai ceva decât o ghenă de gunoi.

„A ajuns adăpost pentru boschetari, apoi care cum are o nevoie fiziologică intră acolo şi… asta e! Un focar de infecţie! Umblă tot felul de persoane dubioase pe aici, mi-e şi frică să las noaptea geamul deschis”, ne-a spus, la rândul ei, doamna Nina Munteanu, care locuieşte chiar în apropierea fostului cinematograf. „Dar e periculos, că mai cade şi tencuiala. Aici era o uşă metalică, să nu intre oricine în el, dar a dispărut. Nu ştiu ce-ar trebui făcut. Dacă nu-l demolează, măcar uşa s-o pună la loc!”, ne mai spune dna Munteanu.

Pe unul dintre pereţii scorojiţi ai cinematografului, cineva aflat într-o pasă confucianistă a scris cu vopsea albastră „Everything has beauty” („Frumuseţea e în toate” - n.r.). Aşa o fi, dar din Cinematograful „Dacia” doar amintirea a mai rămas frumoasă. Prezentul e dezolant, iar un viitor mai bun deocamdată nu se întrevede.

CITEȘTE ȘI: Micro 21, fruntaş la gropi, în întrecerea pe cartiere

Citit 4989 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 14:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.