Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Considerat unul dintre cei mai bogaţi gălăţeni din toate timpurile, Steven Auschnitt, fiul lui Max Auschnitt, cel mai mare industriaş din perioada interbelică a României, s-a stins din viaţă vineri, 8 noiembrie, la New York. Avea 95 de ani.

Supranumit “Regele de Fier”, Max Auschnitt s-a născut la Galaţi în 1888, a absolvit Academia de înalte studii comerciale şi de export din Viena, a fost vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România şi senator al Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi.

Auschnitt a creat Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan (TNC) şi a condus Uzinele şi Domeniile de Reşiţa (UDR), companie care avea înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial cea mai mare cifrã de faceri din România şi cei mai mulţi angajaţi. Max Auschnitt a făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena, Monaco şi firme româneşti, precum Telefoanele şi Banca Chrissoveloni.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a rămas în străinătate, retrăgându-se în final în Statele Unite, unde a murit în 1959. Toate proprietăţile sale din România au fost confiscate de guvernul comunist în 1948.

Steven Auschnitt a fost cel care a luptat după 1989 pentru a recupera averea tatălui său. El a primit de la statul român, din moştenirile industriale pe care tatăl său le-a deţinut, 13 milioane de dolari sub forma unor titluri de stat la Fondul Proprietatea. Una din cele mai bune tranzacţii pe care le-a făcut industriaşul în România a fost vânzarea casei din Bucureşti patronului echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali.

Citit 23358 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2019 09:58

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro