Tudor Gheorghe şi un spectacol cu lacrimă şi nod în gât

Tudor Gheorghe şi un spectacol cu lacrimă şi nod în gât
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Vineri, 29 noiembrie, începând cu ora 19,00, va avea loc concertul "Degeaba 30", susținut de Tudor Gheorghe, alături de orchestra simfonică și corul Teatrului Național de Operă și Operetă "N. Leonard" Galați, sub bagheta dirijorală a maestrului Mircea Hristescu.

"Degeaba 30" este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la Revoluţia din 1989 încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat "Mie-mi pasă", realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.

Tudor Gheorghe are speranţa că cineva va învăţa din greşelile noastre. Aşadar, muzica trubadurului nostru autohton n-ar fi chiar degeaba. "E un spectacol dur, greu, dar frumos. Din punct de vedere muzical, Marius Hristescu a reușit din nou să îmbrace vorbele grele pe care le spun eu și muzica pe care am compus-o într-o manieră frumoasă. Sunt multe cântece noi, dar și cântece vechi. Generația nouă trebuie să știe că în 1989 s-a întâmplat ceva. Și din 1989 până în acest an, timp de 30 de ani, noi tot am sperat că va fi din ce în ce mai bine. Din păcate, constat că nu e din ce în ce mai bine. S-au făcut lucruri importante în acești 30 de ani, dar din punct de vedere al sufletului, al recepției individului, învățământului, culturii, am dat enorm de mult înapoi. Spectacolul meu este un țipăt aproape disperat", mărturisea, într-un interviu, maestrul Tudor Gheorghe, despre spectacolul proaspăt lansat.

Artistul mai spune despre "Degeaba 30" că este "strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit de noua nomenclatură a comunismului cu faţă capitalistă, într-un timp istoric numit eufemistic tranziţie".

Prin urmare, cei care vor să-şi mai aline necazurile prin cântec şi au nevoie de un imbold care să le călăuzească gândurile spre ceea ce au de făcut de acum înainte sunt aşteptaţi în sala de spectacol.

Citit 2080 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.