Un marinar român cere sprijin pentru a scăpa cu viaţă

Un marinar român cere sprijin pentru a scăpa cu viaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Virgil Teofil Creţu, marinarul român îmbarcat pe nava NV Rim, sub pavilion nord-coreean, care a fost capturată în Golful Aden de piraţi somalezi în 2 februarie, şi-a anunţat telefonic prietena că piraţii ameninţă că îl vor ucide în curând dacă răscumpărarea pe care au cerut-o pentru a elibera nava nu va fi plătită.

Prietenii din Galaţi ai marinarului au cerut sprijin „Vieţii libere” sperând că mediatizarea cazului va duce la eliberarea acestuia.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât se pare că românul este singurul ameninţat şi singurul pentru care nu s-a intervenit.

Vineri seară am fost contactaţi de o persoană care ne-a oferit mai multe informaţii legate de starea unui marinar român luat ostatic pe o navă siriană capturată de către piraţii somalezi.

Mai precis, acesta ne-a spus că Virgil Teofil Creţu şi-a sunat prietena care locuieşte în Sulina şi i-ar fi spus că piraţii urmează să îi omoare dacă nu primesc răscumpărarea cerută.

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Creţu este singurul român de pe navă, iar dacă pentru colegii săi de altă naţionalitate s-a intervenit, pentru el nu a intervenit nimeni.

„Mi-a telefonat de pe telefonul piraţilor (îi auzeam vorbind în arabă) şi mi-a spus că aceştia ameninţă că îi vor ucide în această seară dacă nu vor primi răscumpărarea”.

„Din câte am înţeles de la el, răscumpărarea cerută de către piraţi este mai mare decât ar valora nava, iar din acest motiv armatorul, un libanez pe nume Rami, refuză să le dea bani piraţilor”, ne-a mărturisit telefonic Mariana Andrei, prietena lui Virgil Teofil Creţu.

Aceasta a cerut autorităţilor române să se implice şi să încerce eliberarea marinarului şi a precizat că, până acum, nici un oficial nu a luat legătura cu familia marinarului.

Pe de altă parte, tatăl marinarului Virgil Teofil Creţu a fost rezervat în declaraţii.

Întrebat dacă a fost contactat de vreun oficial care să-l informeze despre situaţia fiului său, acesta a răspuns că a fost informat de Serviciul Paşapoarte şi că a primit o singură dată un telefon de la fiul său.

Tudor Neacşu

Citit 1250 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.