"Metoda angajatorului" - O nouă escrocherie cu coduri de reîncărcare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Metoda angajatorului" - O nouă escrocherie cu coduri de reîncărcare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Noi metode de înşelătorie prin mica publicitate, cu cartele telefonice

 

"Cautăm femei şi bărbaţi necalificaţi pentru agricultură, construcţii, zootehnie, şoferi, paznici, tractorişti pentru muncă în Italia şi Germania. Transport asigurat" - aşa sună un anunţ publicat la mica publicitate. Destul de ofertant pentru persoane aflate la ananghie şi care au ajuns la concluzia că singura soluţie pentru un trai mai bun ar fi munca pe alte meleaguri. Oferta este cu atât mai interesantă cu cât nu e nevoie de nici un fel de calificare pentru asta. În fond, orice fostă vânzătoare la chioşc ar putea culege cu mare succes căpşuni, iar orice combinist disponibilizat s-ar bucura să conducă o maşină prin Germania şi să primească o chenzină pentru asta. Dacă acestor situaţii le adăugăm şi faptul că nu este nevoie de bani pentru drumul până pe tărâmul lefurilor de sute de euro, atunci totul este perfect. Anunţul cu zurgălăi nu este însă nimic altceva decât primul pas spre o escrocherie similară celor care duc la păgubirea credulilor puşi să cumpere cartele cu care sunt reîncărcate telefoanele mobile.

"Un c... de cartelă"

După ce am apelat la numărul de telefon care însoţea anunţul, am primit indicaţii prin mesageria vocală să notăm un alt număr de telefon la care să sunăm. Am urmat indicaţiile oferite pentru a ajunge la acelaşi rezultat. Aceeaşi voce ne-a comunicat că va putea vorbi la telefon după ora 15:00. Răbdători din fire am decis să aşteptăm să treacă timpul, numai că, la doar câteva minute, am primit un bip de pe cel de-al doilea număr de telefon apelat.

"M-ai sunat!" - a spus aceeaşi voce pe care o ascultasem înregistrată de robot mai devreme. Am ţesut o poveste a unui fost angajat de la o firmă din Galaţi, spunând că am decis să sun în legătură cu anunţul de angajare după ce patronul m-a dat afară. Am oferit şi detalii legate de vechiul loc de muncă şi am cerut angajarea pe postul de şofer. "Păi, te-ai gândit foarte bine. Eu sunt acum cu nişte probleme şi trebuie să-l sun pe patron să ştie şi băiatu' ăsta cum face cu transportu', câte persoane are pentru Germania. Tu trebuie să te duci şi să iei un c... de cartelă din ăsta de cinci euro pe Cosmote şi bagi mesaj cu codu' pe numărul ăsta. Hai, pa! Mai discutăm", a îndemnat interlocutorul închizând telefonul înainte să-i poată fi cerute alte explicaţii. După câteva zeci de minute am repetat operaţiunea folosind un alt număr de telefon, iar lucrurile s-au desfăşurat exact la fel ca şi în prima situaţie.

Interviul telefonic total atipic în situaţia unei angajări, dar şi faptul că potenţialul angajator cere o cartelă de cinci euro pentru a putea suna pe cineva, nu demonstrează decât faptul că avem de-a face cu un tip de escrocherie care până acum a făcut destule victime în rândul celor naivi, care ar fi dispuşi să le cumpere cartele unor necunoscuţi pentru a încasa un premiu sau pentru a-şi găsi un loc de muncă. De această dată este vorba despre un caz în care escrocii nu investesc în zeci de SMS-uri cu care să-şi îndemne victimele să cumpere coduri de reîncărcare pentru cartele telefonice. Nu fac decât să plătească un anunţ la mica publicitate şi să aştepte cât mai mulţi oameni care să le cadă în plasă.

Prudenţa te salvează de la pagubă

Poliţiştii îi avertizează pe gălăţeni ca înainte de a răspunde unor astfel de mesaje să se informeze atent şi să nu dea curs înainte de a verifica temeinic fiecare caz în parte. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, Cristina Tatulici, se înregistrează, în medie, cam cinci astfel de sesizări în fiecare lună. Potrivit aceleiaşi surse, metodele escrocilor sunt diverse şi se manifestă în diferite medii cum ar fi zona on-line sau anunţurile la mica publicitate.

Citit 6943 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.