Reguli stricte în cazul deceselor provocate de coronavirus

Reguli stricte în cazul deceselor provocate de coronavirus
Protocol semnat de Ministerul Sănătății
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ministrul Sănătăţii a emis un nou ordin pentru aprobarea Protocolului specific privind managamentul după decesul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Protocolul prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.

"În cazurile spitalizate pentru care, în perioada internării în unitatea sanitară, se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase", se arată în Ordinul 570, publicat în Monitorul Oficial.

Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanele aflate în izolare la domiciliu şi persoanele aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii, medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului.

"În ceea ce priveşte identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţată de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate", se mai arată în Ordinul 570.

Protocolul mai stabilește și faptul că "aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe şi despre survenirea decesului. În cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului, şi de maximum 48 de ore, dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale".

Totodată, în document scrie că ieşirea aparţinătorului din izolare sau carantină pentru confirmarea decesului nu este permisă. Mai mult, dacă aparţinătorul sau delegatul acestuia nu se prezintă în intervalul de timp prevăzut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului. În această situaţie, asistentul social sau o persoană delegată în acest sens din unitatea medicală va anunţa de urgenţă serviciul social de pe lângă primăria locală şi va declara decesul la oficiul de stare civilă.

Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli. De asemenea, potrivit Protocolului, echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă. Au nevoie de un halat de unică folosinţă, de o mască facială, botoşei şi mănuşi.

În Protocol mai scrie că înhumarea/ incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Citit 5230 ori Ultima modificare Duminică, 12 Aprilie 2020 22:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.