Cine, când şi cum poate solicita urna mobilă. Ghidul alegerilor locale (III)

Cine, când şi cum poate solicita urna mobilă. Ghidul alegerilor locale (III)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gălăţenii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din motive de boală sau de invaliditate, ori care se află în carantină sau autoizolare, suspecţi sau infectaţi cu SARS-CoV-2, îşi pot exprima opţiunea electorală la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Pentru a vota, aceştia trebuie să solicite urna specială.

Conform prevederilor legale, pentru a vota, cetăţenii netransportabili trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se află în ziua votului. Cererea pentru urna specială trebuie adresată secţiei de votare la care este arondată adresa la care se află în ziua votului. Mai exact, dacă alegătorul are domiciliul în Micro 19, dar locuieşte în Micro 40, el va solicita urna la secţia de votare aferentă adresei din Micro 40.

Conform Hotărârii Biroului Electoral Central, cererea pentru urna mobilă trebuie depusă în preziua votului, pe 26 septembrie, între orele 18,00 - 20,00, la secţia de votare. Nu poate fi transmisă on-line, dar poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, formulată în scris, datată şi semnată de alegătorul care solicită urna specială. Cererea va cuprinde obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, seria şi numărul actului de identitate.

Președintele secției de votare verifică dacă solicitarea de urnă mobilă este întemeiată, pe baza actelor ce însoțesc cererea, nefiind însă necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma "persoană netransportabilă".

Urna specială poate fi cerută şi în ziua votului, dacă boala sau invaliditatea au apărut ulterior intervalului 18,00 - 20,00 de vineri, 26 septembrie.

Președintele secției de votare va dispune formarea unei echipe compuse din cel puțin doi membri ai biroului electoral, care se vor deplasa cu urna specială. Echipa va merge mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, apoi la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate.

Membrii biroului electoral și personalul de pază nu intră în locuință, ci vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum un metru față de alegător. Acesta va trebui să poarte mască, pe care o va înlătura doar pentru scurt timp, pentru a fi identificat, apoi o va repoziţiona peste nas și gură.

Va semna în extrasul din lista electorală utilizând pe cât posibil pixul personal, îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, apoi îşi va exercita dreptul de vot.

Citit 2144 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Septembrie 2020 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.