Protest al Baroului Galaţi

Protest al Baroului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Consiliul Baroului Galați, întrunit în ședința din 21.12.2020, a luat la cunoștință cu profundă îngrijorare, despre condamnarea la pedeapsa de 5 ani închisoare, a domnului avocat Robert-Mihăiță Roșu, precum si despre condamnarea la pedeapsa de 4 ani închisoare, a doamnei avocat Dicu Corina Teodora - membri ai Baroului București, prin decizia definitivă a înaltei Curți de Casație si Justiție pronunțată la data de 17.12.2020.

În condițiile în care prima instanță i-a achitat pentru toate acuzațiile aduse de parchet, constatând că infracțiunile de care erau acuzați nu există, iar toate faptele avocaților se înscriu în exercițiul normal al profesiei de avocat (redactarea de contracte, notificări, memorii) și că nu există probe că a comis vreo faptă penală, este greu de acceptat că în aceeași speță, decizia pronunțată în calea de atac, poate fi radical diferită.

Potrivit informațiilor disponibile public, acuzațiile aduse domnului avocat Robert-Mihăiță Roșu au constat în faptul că ar fi constituit un grup infracțional organizat și ar fi fost complice la abuz în serviciu, contribuția la ambele infracțiuni constând în exercitarea activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, redactarea de înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice.

Având în vedere că acest caz a creat temeri justificate în rândul avocaților din întreaga țară, privind riscurile răspunderii juridice a avocatului în legătură cu activitatea de consultanță și reprezentare, se impune cu necesitate ca aceste aspecte să fie clarificate cât mai curând posibil.

Având în vedere posibilitatea ca, în aceasta manieră de interpretare a legii penale, acte de exercitare legală a asistării si reprezentării unui client, să fie apreciate ca fiind infracțiuni, recunoscând independența justiției, însă și libertatea de exprimare a avocatului - esențială într-o societate democratică, (astfel cum este reflectată aceasta si in practica CEDO, in cauza Morice c. Franței), atragem atenția asupra faptului că, din perspectiva percepției publice asupra activități sistemului judiciar, o discrepanță atât de mare, între hotărârea de achitare a celor doi avocati, pronunțată de Curtea de Apel Brașov, întrucât faptele nu există și condamnarea domnului avocat Robert-Mihăiță Roșu la 5 ani închisoare cu executare, respectiv a doamnei avocat Dicu Corina Teodora, la pedeapsa de 4 ani închisoare, de către Înalta Curte de Casație si Justiție, poate avea semnificația unei slăbiciuni a sistemului, cu consecințe nedorite asupra credibilității actului de justiție, atât în rândul avocaților, cât și a publicului larg.

Considerăm a fi inacceptabilă și lipsită de temei legal, orice interpretare jurisprudențială prin care activitatea avocatului, exercitată în limitele consacrate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, ar putea fi reconsiderată ca fiind un act material de participate la comiterea unei infracțiuni.

Baroul Galați se angajează să lupte pentru apărarea principiului potrivit căruia, avocatul nu poate face obiectul unei represiuni de natură penală, în legătură cu susținerile și consultațiile bazate pe interpretarea legii și a situației de fapt, indiferent de modul în care organele de urmărire penala, ar califica aceste interpretări ca fiind corecte sau incorecte juridic.

Atragem atenția asupra faptului că în absența unei atare garanții, dreptul la apărare este minimalizat și lipsit de orice substanță concretă, prin supunerea avocatului unei potențiale amenințări cu tragerea la răspundere penală, urmare a asocierii activității lui, exercitate strict in baza legii, cu faptele imputate celui pe care îl reprezintă.

În același timp, având in vedere sentimentul de incertitudine propagat în întregul corp profesional al avocaților, generat de o astfel de interpretare a legii penale, subliniem necesitatea imperativă a respectării termenului stabilit de art. 406 alin. 2 din Codul de procedură penală, privind redactarea hotărârii în cel mult 30 de zile de la pronunțare, în scopul clarificării cât mai rapide a acestei situații.

Susținem demersurile și măsurile luate de Baroul București, pentru garantarea aplicării principiilor de exercitare, în condiții de siguranță, a profesiei de avocat, de către toți participanții la actul de justiție, având în vedere riscurile la care sunt expuși avocații prin exercitarea profesiei lor, sens în care avocații din cadrul Baroului Galați vor asigura serviciile de asistență juridică în cadrul instanțelor de judecată purtând o banderolă albă.

De asemenea, la data de 22.12.2020 ora 12:00, avocații Baroului Galati vor ieși in semn de protest pe treptele Palatului Justiției, pentru a atrage atenția publică asupra anomaliilor care își fac loc în justiție, asupra subminării unor principii fundamentale privind dreptul la apărare și autoritatea de lucru judecat, situații de neconceput față de principiile statului de drept.

Baroul Galați asigură partenerii actului de justiție de sprijinul profesiei în înfăptuirea justiției și in același timp, de determinarea avocaților de a-si proteja profesia, în toate situațiile în care aceasta, drepturile omului sau ordinea de drept sunt puse în pericol.

Citit 1996 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2020 17:30

6 comentarii

 • postat de grecu
  Miercuri, 23 Decembrie 2020 16:54
  5.13.143.***
  Ce rușine,tagma avocățească apără infractorii ,în cazul lor Legea nu primează,este doar pt. o anumită pătură socială ,cum îndrăznește un judecător să dea o asemenea hotărâre asupra unui avocat care de fapt nu a făcut altceva decât să intermedieze o afacere neonoroasă defapt,Opriți-vă ,ajunge 31 de ani de furat ,nu mai aveți rușine ,vă ascundeți sub togă ca fiind intangibili și speciali,!!!Susțin fără tăgadă postarea lui Cristi ,motiv pt. care spun și eu clar ,legea nu face diferența între pături sociale ,nu vă convine DEMISIONAȚI,sunt destui care și-au frecat coatele pe băncile facultăților și-au depus jurământul să apere Legea.!
  3
  6
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 23 Decembrie 2020 08:13
  89.39.81.***
  Cat de ignoranti pot fi unii postaci.Avocatii apara si sustin cauza tuturor celor care au diverse procese si probleme in aplicarea legislatiei ce reglementeaza actul de drept.Cei care sustin ei pot obtine in instanta singuri drepturile ce li se cuvin urmati si voi studii superioare de drept si apoi vorbiti si va dati cu parerea.Avocatii nu apara numai infractorii ci apara si oamenii cinstiti carora li se incalca drepturile fie de stat sau in cauze private.
  15
  7
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 23 Decembrie 2020 08:04
  62.231.94.***
  Rolul avocatului intr-o societate nu este o chestiune pe care sa o poti explica ori sa o poata pricepe indivizi ale caror singure preocupari sunt de ordin primar, ce tin de inceputurile rasei umane. Papa, caca, nani si bum bum, cine mai poate, adica. Dupa instaurarea comunismului, desi Lucretiu Patrascanu era avocat, mutilarea Justitiei si disparitia oricarei forme de drepturi si libertati cetatenesti a inceput cu trimiterea in puscarii a avocatilor. Primul pas catre sovietizarea si bolsevizarea tarii a fost umplerea puscariilor cu avocati, repet. Si ulterior, la Canal. Dupa care ati aparut voi, generatia careia " i s-a dat" si care nu intelege de 30 de ani ca nu " ii va mai da nimeni" case, locuri de munca, vacante prin sindicat, CAR. Ce nu inteleg este de ce permit cei care administreaza editia online a ziarului astfel de comentarii, venite evident din partea unor vikingi pe care nu ii baga in seama nimeni cu exceptia celorlalti betivani din autobuzul moaca al primariei. De exemplu, zice unul ca eu sunt de vina pentru ca scot smintitii de la saltea economiile de-o viata si le dau unuia care le bate la usa pentru prima data in viata lui. Da' cand le pune ala de la asociatie 3 lei in plus, e bun avocatul...O vreme am sperat ca dupa ce aceasta generatie va disparea in mod natural, va aparea prima din cele 3-4 generatii necesare revenirii cat de cat la normalitate dupa ce comunismul a rupt coloana vertebrala a acestui popor. Din urma vin insa astia de ii vedem pe strada cu gleznele goale pe la pariuri, dandu-si prietenele la produs, cu ochii in telefon de ajung sub tramvai si nici nu stiu ce au patit, astia de nu stiu sa-si scrie nici macar numele etc. In concluzie, puneti mana si respectati niste oameni MACAR pentru faptul ca atunci cand voi jucati mingea in fata blocului, unii dintre ei isi petreceau tineretile la biblioteca
  9
  11
  Raportează
 • postat de Laur
  Miercuri, 23 Decembrie 2020 06:51
  86.124.205.***
  Acum nu mai merge lozinca aia cu ,, lăsați justitia sa și facă treaba''.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Marți, 22 Decembrie 2020 23:16
  89.136.0.***
  Latrat de haita ce apara infractorii, pentru care nu exista drepturi ale omului in cazul copiilor traficati pentru prostitutie - cersit, ale decedatilor si schiloditilor in accidente provocate de interlopi, politicieni si alti evazionisti ce conduc su influenta alcoolului, sau nu respecta legea, ale batranilor carora le sunt furate economiile prin metoda accidentul, sau direct prin jaf, viol, omor, ale cetatenilor cinstiti c sunt atacati pe strada si li se fura un telefon, banii sau chiar viata. Drepturile omului sunt invocate pentru a scapa infractori si pentru a-i proteja cu imunitate parlamentara! Deci se recunoaste ca legea penala este interpretabila, iar cei ce protesteaza simt muscoiul pe toga! Despre intelegerile intre avocatii din cauza in beneficiul celui ce a savarsit o infractiune si detrimentul nevinovatului justitiabil, ulterior impartind banii de la infractor nu se spune nimic!
  13
  28
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 22 Decembrie 2020 20:59
  89.39.81.***
  Front comun în jurul infractorilor, rușine să vă fie! Va credeți privilegiați, intangibili și speciali.pe acești pământ, dar tot din Homo Sapiens ați apărut. Daca incalcati legea la pușcărie! Nu va convine? Dativa-va demisia, sunt destui oameni cinstiți care vor sa.munceasca. Leprelor!
  14
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.