Navaliștii nu-și uită personalitățile

Navaliștii nu-și uită personalitățile
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Basoreliefurile a doi regretați navaliști, Gelu Kahu și Liviu Stoicescu, vor fi amplasate pe unul din pereții exteriori ai Facultății de Arhitectură Navală din Galați. Ceremonia de dezvelire a lucrărilor va avea loc joi, 14 ianuarie, de la ora 12,00. Basoreliefurile au fost realizate de sculptorul Mugurel Vrânceanu, fiind posibile cu sprijinul financiar al membrilor Asociației Constructorilor Navali din România (ANCONAV).

Dr. ing. Gelu Kahu și prof. univ. dr. ing. Liviu Stoicescu au fost două personalități incontestabile ale industriei construcțiilor navale românești, a cărei dezvoltare au influențat-o timp de decenii. Ambii ne-au părăsit recent: Gelu Kahu - în decembrie 2018, Liviu Stoicescu - în iunie 2020.

Gelu Kahu a marcat industria navală românească și gălățeană în perioada 1951-1997, ca director tehnic al Șantierului Naval Galați, director general al Centralei Industriale Navale, fondator și director al ICEPRONAV. A fost un remarcabil specialist în construcţii navale, cercetător ştiinţific atestat, doctor în Inginerie Industrială și, apoi, în Ştiinţa Calculatoarelor. A fost membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România și Cetățean de onoare al Municipiului Galați. A primit Diploma de Excelență acordată de ANCONAV. "A fost un om multilateral, cu aleasă cultură, sensibil, cu viziune și inițiative în diverse domenii, cu reale calități de lider. Punea suflet în tot ceea ce făcea și știa să pună omul potrivit la locul potrivit" - așa este prezentat de apropiați și de foștii colaboratori.

Cariera lui Liviu Dan Stoicescu, membru al Academiei de Științe Tehnice din România, este legată de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați și de cercetarea și proiectarea în domeniul naval. "A avut o activitate științifică remarcabilă, la care s-a adaugat o solidă cultură umanistă, fiind mentor și conducător de doctorat al multor generații de ingineri. A predat disciplinele de Mecanica Teoretică, Rezistența Materialelor, Vibrații Mecanice, Mecanica Structurilor de Nave. A avut diverse funcții în cadrul UDJG. A primit titlul de Doctor Honoris Causa acordat de Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța. A fost un om complex, cu preocupări multiple, cu talent scriitoricesc, un adevărat gentleman al mediului universitar".

În semn de omagiu, membrii proiectului Colocviilor Constructorilor de Nave (CCN, proiect inițiat și fondat de Gelu Kahu) au propus, iar cei ai ANCONAV au acceptat, realizarea unor lucrări artistice pentru a le onora memoria. A fost făcut astfel câte un basorelief pentru fiecare dintre cei doi, care vor fi amplasate pe peretele exterior al corpului CN al Facultății de Arhitectură Navală. "Generații de profesori și studenți le vor da onorul și vor fi inspirați de dictonul «PER ASPERA AD ASTRA» (Calea spre succes este presărată cu numeroase dificultăți, deci trebuie să perseverăm)” - este ceea ce își doresc inițiatorii.

Realizatorul basoreliefurilor este sculptorul Mugurel Vrînceanu, șeful Catedrei de sculptură de la Liceul de Arte din Galați. Inițiatorii mulțumesc rectorului Lucian Puiu Georgescu, președintelui Senatului Universității, Cătălin Fetecău, și președintelui Asociației Arhitecților Navali, Costel Iulian Mocanu, pentru sprijinul acordat.

Poate va veni o vreme când și ing. Gheorghe Fernic, fondatorul Șantierului Naval Galați, să fie onorat cu un monument...

Citit 3228 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.