Gălățenii, treziți de tunetele puternice, care au declanşat alarmele maşinilor

Gălățenii, treziți de tunetele puternice, care au declanşat alarmele maşinilor
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

În dimineața zilei de 20 iunie, în jurul orei 5.30, mai multi cetățeni din județul Galați au fost nevoiți să se ridice din pat, în repetate rânduri, pentru a opri alarmele mașinilor activate de tunetele puternice. Vibrațiile produse de undele de șoc au fost simțite în interiorul clădirilor.

Tunetul, este sunetul produs în urma unui proces de descărcare electrică în atmosferă (fulger sau trăsnet). În momentul descărcării electrice, 90% din energia descărcată este transformată rapid în căldură care încălzește aerul din jurul canalului, temperaturile ajungând până la 39,000 °C în cazul trăsnetelor pozitive de mare intensitate.

O creștere rapidă și bruscă în presiune și temperatură forțează aerul înconjurător să se extindă rapid și violent într-o undă de șoc de mare intensitate, similară unui boom sonic. Unda de șoc se extinde rapid pe o distanță maximă de 10 metri, după care încetinește și devine o undă sonoră percepută de urechile noastre ca tunet. Cu alte cuvinte, tunetul este aerul care explodează de-a lungul întregului canal al trăsnetului.

Trăsnetul reprezintă descărcarea electrică, dar unda de șoc produsă de explozia rapidă a aerului (tunetul) este responsabil pentru pagubele materiale produse la clădiri, stâlpi, copaci, mașini, etc. Așadar, dacă o casă sau o altă clădire este lovită de un trăsnet, aceasta are șanse mari de a fi afectată și la nivel material deoarece unda de șoc în proximitate mică este foarte devastatoare. De asemenea, tunetul pe distanță mică poate cauza observatorului pierderea auzului temporar sau permanent prin perforarea membranei timpanului.

Un studiu efectuat pe o bază de date a mortalității produse de trăsnete, între 1999 și 2015 a rezultat că în România, aproximativ 40 de victime pe an își pierd viața din cauza trăsnetelor. Numărul acesta a scăzut, și în prezent cred că sunt undeva la 20 de persoane care mor în fiecare an din cauza trăsnetelor.

Citit 4339 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.