Reguli minimale pentru munca pe timp de caniculă
Foto: Marian Calestru

Reguli minimale pentru munca pe timp de caniculă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În urma atenționărilor meteorologice de cod galben sau portocaliu (caniculă persistentă și indicele de confort termic ITU peste 80 unități), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați anunță că efectuează verificări la angajatori privind măsurile aplicate.

În sensul OUG nr. 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc 37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În perioadele cu temperaturi extreme ridicate, pentru salariații care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să distribuie apa minerală adecvată, câte 2-4 litri/persoană/schimb, să asigure dușuri și echipament individual de protecție.

Sunt necesare reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Conform ITM Galați, angajatorii care nu pot asigura condițiile mai sus menționate vor lua, de comun acord cu sindicatele sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11,00 și după ora 17,00), întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit legii.

De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi extreme, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, să asigure trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonanței 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei, precizează ITM Galați.

Citit 1502 ori Ultima modificare Miercuri, 04 August 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.