Bancnotă cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Bancnotă cu chipul Ecaterinei Teodoroiu
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Banca Națională a României (BNR) va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu, un anunț în acest sens fiind făcut de parlamentarul european Corina Crețu.

"Am aflat cu bucurie faptul că Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania "Femei pe bancnote" - grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota (...) Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei", a scris Corina Crețu.

Europarlamentarul a comis, totuși, o gafă, declarând că bancnota va avea valoarea de 200 lei și a prezentat chiar și o fotografie cu ceea ce părea a fi o variantă a bancnotei respective.

Se pare însă că, în realitate, este vorba de o bancnotă de 20 lei, așa cum era prevăzut într-un proiect al BNR din iulie 2019, dar care a fost amânat din cauza pandemiei.

Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), figură reprezentativă a istoriei românești, este eroină a Primului Război Mondial, pierzându-şi viaţa în bătălia de la Mărășești, în fruntea unui pluton de infanterie.

Citit 4463 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 22:43

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro