Bancnotă cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Bancnotă cu chipul Ecaterinei Teodoroiu
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Banca Națională a României (BNR) va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu, un anunț în acest sens fiind făcut de parlamentarul european Corina Crețu.

"Am aflat cu bucurie faptul că Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania "Femei pe bancnote" - grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota (...) Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei", a scris Corina Crețu.

Europarlamentarul a comis, totuși, o gafă, declarând că bancnota va avea valoarea de 200 lei și a prezentat chiar și o fotografie cu ceea ce părea a fi o variantă a bancnotei respective.

Se pare însă că, în realitate, este vorba de o bancnotă de 20 lei, așa cum era prevăzut într-un proiect al BNR din iulie 2019, dar care a fost amânat din cauza pandemiei.

Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), figură reprezentativă a istoriei românești, este eroină a Primului Război Mondial, pierzându-şi viaţa în bătălia de la Mărășești, în fruntea unui pluton de infanterie.

Citit 5294 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.