Certificatul verde cerne sita candidaților la examenul auto. Aspiranții la permis trebuie să fie vaccinați sau testați

Certificatul verde cerne sita candidaților la examenul auto. Aspiranții la permis trebuie să fie vaccinați sau testați
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Circa un sfert din candidații programați la proba teoretică pentru obținerea permisului auto la Galați au lipsit de la examen în prima zi în care accesul a fost condiționat de dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unui test negativ. Numărul absenților, de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat de regulă, ar putea fi pus și pe seama faptului că mulți dintre aspiranții la permisul auto nu îndeplineau aceste cerințe. 

La fel ca toate examenele susținute de instituții publice, și examenul pentru permisul auto a intrat sub incidența restricțiilor valabile pentru limitarea efectelor pandemiei, aplicate de luni, 25 octombrie 2021. Aspiranții la permis nu trebuie să treacă doar prin avatarurile Codului Rutier, ci și prin filtrul regulilor anti Covid. Astfel, candidații nu vor mai fi primiți, cel puțin la proba teoretică, de sală, decât dacă fac dovada ori că au imunitate, ori că sunt sănătoși. În acest sens, la intrarea la sală, trebuie să prezinte certificatul verde care să ateste că au fost vaccinați fie cu doza unică, fie cu un vaccin cu schemă de administrare în două reprize, fie un certificat care să ateste că au trecut recent prin boală, fie rezultatul unui test negativ. Dovada faptului că sunt sănătoși se poate face printr-un test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau printr-un test antigen, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea prezentării la examen. 

Condițiile au ”subțiat” concurența

Obligativitatea dovezii la examenul de sală i-a luat pe nepregătite pe mulți candidați, care au ”chiulit” la proba pentru care se programaseră cu săptămâni înainte. Cel puțin aceasta este concluzia care se poate deduce din creșterea bruscă a numărului de absenți în prima zi când s-au aplicat noile condiții. ”Luni, 25 octombrie, au fost înscriși pentru proba teoretică 440 de candidați. Dacă, în zile anterioare, numărul absenților, pentru diverse motive, era de circa 20-30, în prima zi când s-au aplicat condițiile au lipsit circa 140 de candidați înscriși”, a explicat cms. șef Cristinel Baciu, șeful Serviciului Public Comunitar Permise Conducere și Înmatriculare Auto Galați.  Condițiile de dovadă a imunizării nu sunt valabile și la proba practică, unde candidații care au trecut de sală, făcând, desigur, dovada că sunt sănătoși, vor putea participa fără restricții. Ei vor trebui totuși să poarte masca pe toată durata examinării și să păstreze, în limitele posibilului, regulile de prevenție sanitară.

Citit 5502 ori Ultima modificare Joi, 28 Octombrie 2021 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.