Fiica cu fractură de coloană, pretext pentru înşelat naivii

Fiica cu fractură de coloană, pretext pentru înşelat naivii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aproape 100.000 de lei este suma de bani pe care un individ, cu state vechi pe rolul instanţelor penale, a adunat-o în mai puţin de două luni, de pe urma naivilor pe care i-a păcălit la telefon cu învechita, dar încă eficienta metodă "Accidentul". Infractorul, arestat preventiv pentru 30 de zile, avea o metodă patentată, care nu dădea greş, prin care îşi ataca puternic emoţional victimele.

Impactul psihologic puternic, care să nu dea nicio şansă victimei să mai discearnă, a fost patentul prin care un infractor de cursă lungă, adept al metodei "Accidentul", a recurs pentru a păcăli, la foc automat, câţiva gălăţeni. Mihai Liviu Lungu are 34 de ani şi o bogată carieră de escroc. Ani de zile s-a ocupat de înşelarea oamenilor prin tertipuri menite să le anihileze victimelor simţul raţiunii şi să îi pună în palmă sumele de bani cerute. Asta l-a băgat şi după gratii, numai că, odată eliberat din puşcărie, şi-a reluat ocupaţia, la un nivel şi mai bine pus la punct. Astfel, în numai două luni, septembrie şi octombrie 2021, Lungu a reuşit să adune, de la doar două victime, aproape 100.000 de lei. Suma ar fi fost şi mai mare dacă o a treia victimă, pe care aproape o convinsese să îi dea 30.000 de lei, nu şi-ar fi dat seama de păcăleală. Asta susţin procurorii care i-au documentat isprăvile penale, toate comise după acelaşi scenariu: unul dur, în care infractorul se dădea drept fiica persoanei de la celălalt capăt al firului, aflată în suferinţă cruntă, după ce şi-a fracturat coloana vertebrală într-un accident, de obicei casnic, şi care avea nevoie urgentă de o sumă mare de bani pentru operaţie. Disperaţi să îşi ajute copilul, oamenii îşi pierdeau simțul rațiunii şi acceptau să îi remită banii solicitaţi, desigur, prin intermediul altui personaj fictiv, "interpretat", de asemenea, tot de el.

Bani şi card, furaţi fără ruşine

Două lovituri au fost  încununate de succes. Prima, după ce Lungu şi-a păcălit victima că este fiica acesteia şi că şi-a fracturat coloana vertebrală în urma unui accident casnic. Ulterior, s-a dat drept medic, cele două roluri fiind "recompensate" cu o sumă pe măsură: 70.000 de lei pentru "operaţie" au intrat în buzunarul infractorului, care după circa cinci săptămâni avea să dea o nouă lovitură, la fel de bine ticluită. A sunat o femeie şi, susţinând că este sora ei şi că şi-a fracturat coloana după ce a căzut în baie, a convins-o să îi pună în mână un card cu tot cu codul PIN, pe care se aflau 30.000 de lei. "Ulterior, în aceeaşi zi, folosind cardul bancar şi codul PIN aferent, inculpatul a realizat multiple plăţi, în valoare de 11.988,70 lei, achiziţionând mai multe bijuterii din aur, pe care le-a amanetat în aceeaşi zi", au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, Lungu avea să pice în capcana propriei lăcomii o săptămână mai târziu. Crezând că îşi va asigura rezerve bune pentru următoarea perioadă, şi-a pus tot talentul în a convinge tot o femeie că este un coleg al ginerelui acesteia şi că sună să o anunţe că fiica ei şi-a fracturat coloana şi are nevoie urgentă de bani. 30.000 de lei este suma pe care femeia a promis că i-o va da ca să îşi ajute copilul, numai că, odată ajuns în faţa blocului să ia banii, Lungu a fost "mirosit" şi dat pe mâna poliţiei. El este acum cercetat pentru trei infracţiuni de înşelăciune, care, având în vedere antecedentele penale, i-ar putea aduce o nouă condamnare cu executare. Marea problemă este că astfel de fapte mai au încă priză la oameni, iar aceştia le fac jocul infractorilor, care, nu o dată, acţionează inclusiv din spatele gratiilor.

Citit 2616 ori Ultima modificare Marți, 02 Noiembrie 2021 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.