Fenomen: Unde dă Primăria Galați și unde crapă. „Vai, n-am scos fierul din priză!” (PAMFLET)

Fenomen: Unde dă Primăria Galați și unde crapă. „Vai, n-am scos fierul din priză!” (PAMFLET)
Dacă nici această machetă nu le dă dreptate doamnelor din poveste, cine?
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ne dorim un oraș eco-friendly, însă e foarte posibil ca graba să afecteze treaba. E nevoie de un ritm mai lent, de explicații și de un desen care să nu lase loc interpretărilor. Aflați din text despre ce e vorba.

Ce s-a scris...

Pe contul de Facebook al primarului municipiului Galați a apărut zilele trecute informația că urbea noastră se va împrieteni tot mai mult cu mediul, existând chiar "riscul" unei relații de durată. După ce a coabitat cu fumul din combinat atâtea decenii, Galațiul afișează atitudinea nevestei agresate de bărbat care nu mai răspunde la salutul altor masculi. "Cine știe ce-o fi în capul lor?", își spune fosta victimă, acum pozând într-o entitate eco-friendly. Emancipată, în limbaj perimat. "Continuăm acțiunile pentru un oraș prietenos cu mediul. Pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918 vor funcționa în curând 5 stații care vor permite alimentarea a 10 mașini electrice în același timp", scriu pe Facebook comunicatorii edilului-șef.

...și ce s-a înțeles

Acestea au fost deja amplasate și urmează să fie racordate la sistemul electric. Gălățenii au reacționat neașteptat de bine, aplaudând ideea administrației publice locale. După ce am stat de vorbă cu ei, am înțeles că... nu s-a înțeles nimic. Că oamenii de rând au recepționat un mesaj codificat. În stațiile respective e desenată macheta unei mașini, cu cablul alimentator ieșit în lateral. "Mulțumim din suflet domnului primar că s-a gândit și de data asta la noi. Să știți că la mine a funcționat perfect. Dimineață, când am ieșit în stație, ca să plec la muncă, am văzut indicatorul acesta pe trotuar și mi-am adus aminte că nu scosesem fierul de călcat din priză", ne-a povestit o doamnă între două vârste.

"Consilieri-gospodină"

Altele, revenite de la un taifas în Parcul Cloșca, au fost și mai generoase cu explicațiile: "Treaba e simplă, n-ați văzut ce mari sunt desenele alea pe asfalt? Ca să caști ochii și să pleci repede în casă, să verifici fierul de călcat. Dacă e în priză, poți să provoci un mare incendiu, cum a fost în Australia acum doi ani. De asta zic, primarul are gospodine pricepute printre consilieri sau cum le-or mai zice acolo. E foarte practic acest sistem, să-i desenezi omului de rând, care are atâtea griji, ce trebuie să facă și, mai ales, ce să nu uite pe acasă. Bine ar fi să ne deseneze și o sacoșă, să n-o uităm înainte de a pleca la supermarket." Nici pomeneală despre încărcarea mașinilor electrice. Ele nici nu există.

Fierul Electric Castle

Pamflet în versuri

UN MONSTRU FEMININ de Submarin Cosorescu

Asta-i un monstru cât se-ntinde ţara -

nimic mai prost n-am să găsesc vreodată,

şi crud, şi hâd, slăvit de pocitanii

experte-n stat cu nasu-n marmeladă

şi-n fuste şi-n rachiu şi-n şanţ şi-n zoaie,

specialiste-n trânji şi-n tocăniţă

când el, cumplit, se scarpină la... tâmple

şi-l doare-n cot şi-n cur/suri şi-n peniţă!

Jos monstrul ăsta... jos... cât se mai poate

salva măcar ce ne-au rugat părinţii:

mormintele...!... Hai, Tora, Tora, Tora! -

ne-au strepezit nădejdile şi dinţii

de când ne dăm cu fruntea de neantul

plin ochi cu-acreala cestor scârbe veşnic:

jos monstruoasa care dă în viaţă,

scuipă-n scripturi şi suflă nasu-n sfeşnic!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Cu plita pe trotuar

* Machetele care seamănă cu fierul de călcat abia scos din priză au fost foarte bine primite în întreaga zonă a Moldovei. A fost creată și o asociație care militează pentru binele casnicelor și al doamnelor care lucrează în sistem de telemuncă. "Mașină electrică are ăla de la Tesla, la noi încă se merge cu fier de călcat care are nevoie de Black Friday pentru a fi schimbat. Problemele noastre actuale sunt dacă n-are bărbatul pe alta și dacă nu cumva am lăsat fierul în priză la plecarea de acasă", e mesajul ușor sexist al organizației. Îl dezavuăm.

* Se speculează că, neștiind despre ce este vorba, concitadinii mai isteți și-au propus să scoată plita electrică în stradă pentru a găti măcar un prânz. "La ce facturi la energia electrică ne pasc, nu e rău că a deschis Primăria aceste stații. Mai ieșim și noi să facem un ochi prăjit, o iahnie de fasole, ceva. De asta plătim taxe la stat, ca să fim ajutați. N-ar fi fost rău să fie construite și niște foișoare, ca să ne adăpostim în caz de ploaie, de ninsoare", își dau cu părerea locatarii blocurilor în apropierea cărora au fost amplasate stațiile "verzi".

* Primul gălățean care își va alimenta autoturismul într-o stație eco va pleca cu încărcătorul acasă. Scuza e la îndemâna oricui: "Nu era nimeni prin preajmă, am zis să nu se piardă."

Umberto Peco

Redenumire. Cimitirul "Brifcor" în Galați?

Discuțiile iscate pe marginea lărgirii Cimitirului "Sf. Lazăr" din Galați se pot lăsa cu un scandal de proporții. Facebook și Twitter au cenzurat opiniile unor cetățeni din Micro 40, care, referindu-se la terenul îngrădit pentru înhumarea membrilor comunității, au utilizat și numele unei cunoscute băuturi răcoritoare. E vorba de numele popular al țintirimului din Micro 16. Mai-marii companiei "rece ca gheața" i-au solicitat pe un ton aspru Primăriei Galați să boteze cimitirul după numele unei băuturi locale. Pare-se că i se va zice Brifcor.

Cuca-Cola

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1576 ori Ultima modificare Luni, 08 Noiembrie 2021 12:20