Posibilă ploaie de stele pe cerul României în dimineața zilei de 31 mai

Posibilă ploaie de stele pe cerul României în dimineața zilei de 31 mai
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„Posibilă ploaie de stele. Nu vă luați umbrela!”, anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Ursuleanu".

”În dimineața zilei de 31 mai, la ora 8 dimineața (ora României) planeta noastră se va intersecta cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann–Wachmann. Deși în România va fi ziuă atunci, se așteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat.

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4:30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5:30). Meteorii vor fi lenți în comparație cu meteorii „obișnuiți”, intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă).

De ce „ploaie de stele”? Întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897 dar și fragmente mai mari rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995. Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic.

Condiții pentru observarea fenomenului: predicția să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a orașelor și să privim cerul relaxați dintr-un șezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească. Nu uitați, adaptarea ochiului la întuneric durează cel puțin o jumătate de oră, așadar evitați sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete și telescoape)”, anunță Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Ursuleanu", precizând că textul îi aparține lui Mihai Dascălu.

Citit 1071 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2022 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.