Aproape 10.000 de euro pentru viitorul copiilor de la Clubul Kiwanis

Aproape 10.000 de euro pentru viitorul copiilor de la Clubul Kiwanis
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Miercuri după-amiază, Palatul Copiilor din Galaţi s-a umplut de glasuri de copii, cu un prilej special. A fost lansat proiectul "Grup educaţional pentru copiii refugiaţi din Ucraina", realizat de Clubul Kiwanis Galaţi, cu sprijinul instituţiei gazdă.

După cum am aflat la faţa locului, de la Daniela Cristea, membră Kiwanis Galaţi şi responsabilă de proiect, scopul este integrarea copiilor refugiaţi  cu vârste între 5 şi 18 ani, în medii asemănătoare cu cele frecventate în ţara lor. "Ne dorim să asigurăm continuitatea învăţării, pe domenii de cunoaştere, pe grupe de vârste şi să le oferim copiilor modalităţi variate de petrecere a timpului şi de relaţionare socială pozitivă", ne-a declarat Daniela Cristea.

Activităţile vor avea loc la Palatul Copiilor, fiind adaptate nivelului de dezvoltare al copiilor, specificului cultural şi necesităţilor impuse de contextul actual - nevoia de siguranţă, comunicare şi integrarea într-o comunitate temporară, nevoia de păstrare a abilităţilor dobândite în Ucraina. Copiii vor putea învăţa şi noţiuni simple de limba română, ca să poată comunica mai uşor cât timp rămân în România. 

Proiectul, în valoare de 9.500 de euro, din care 8.500 de euro de la Kiwanis Children Fund şi 1.000 de euro din partea Clubului Kiwanis Galaţi, a constat în două componente, una destinată spaţiului interior, alta, lucrului în exterior cu copiii. 

Astfel, a fost dotată, la standard mediu, o sală din cadrul Palatului Copiilor din Galaţi, pusă la dispoziţie gratuit de către parteneri. Dotările satisfac toate cerinţele unui curs de limba română şi de limba engleză pentru începători, permiţând şi desfăşurarea cercului de literatură (comunicare şi integrarea copiilor ucraineni participanţi în grupul cursanţilor gălăţeni). S-au cumpărat bănci şi scaune, catedră, cuier, tablă interactivă, laptop, manuale pentru limba română şi engleză începători.

A doua componentă a proiectului presupune dotarea unui spaţiu exterior, în parcul Palatului Copiilor, cu un foişor, bănci şi mese, pentru activităţi în aer liber (limba română, comunicare, engleză, pictură, grafică), având în vedere uşurinţa comunicării şi transmiterea senzaţiei de libertate şi linişte copiilor refugiaţi. Evident, aici vor putea aştepta şi părinţii, cât copiii lor frecventează diferite cercuri.

Foişorul va fi montat până la mijlocul lunii iunie, potrivit responsabilului de proiect, iar băncile şi mesele pentru acesta au fost deja cumpărate. Tot în cadrul acestui proiect figurează şi montarea unei mese de tenis de masă în aer liber, pe care copiii o vor putea folosi pentru a învăţa acest sport, Palatul Copiilor având Cerc de tenis de masă.

Miercuri, la deschidere, au fost prezenţi peste 70 de copii din Ucraina, alături de părinţi, 60 dintre ei fiind înscrişi la diverse activităţi. De la începutul săptămânii viitoare, reprezentanţii Palatului Copiilor îi vor repartiza la activităţile solicitate la înscriere.

Citit 1795 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Mai 2022 20:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.