Secetă, vreme caldă și ploi locale sub formă de aversă

Secetă, vreme caldă și ploi locale sub formă de aversă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Potrivit ANM, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Banat şi Crişana, iar local în centrul şi estul Transilvaniei.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Oltenia şi Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, local în nord-estul şi vestul Banatului, vestul şi sud-estul Crişanei, vestul, estul, centrul şi izolat sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe extinse din Moldova, local nordul şi estul Munteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, izolat în nordul şi sud-vestul Crişanei.

Conform specialiştilor ANM, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) vor fi temporar întrerupte de precipitaţiile prognozate. Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între 22 şi 33 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 7 şi 21 de grade, la nivelul întregii ţări.

„Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. În primele zile ale intervalului se pot înregistra cantităţi de apă semnificative din punct de vedere agricol”, au transmis specialiştii ANM.

Citit 1403 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.