Valul feroce de caniculă se extinde în Europa

Valul feroce de caniculă se extinde în Europa
Foto: Reuters
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Europa de Vest se confruntă cu temperaturi sufocante marți, pe măsură ce valul de căldură feroce se extinde spre nord. În Franța și Marea Britanie au fost emise avertismente de căldură extremă, în timp ce nordul Spaniei a înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. Incendiile din Franța, Portugalia, Spania și Grecia au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele. Se așteaptă ca în Marea Britanie să fie cea mai fierbinte zi din toate timpurile, iar experții spun că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”, scrie BBC, citată de digi24.ro.

Mai multe regiuni ale Franței s-au confruntat cu cele mai fierbinți zile din istorie, în orașul Nantes înregistrându-se 42 de grade Celsius, a anunțat biroul național de meteorologie.

Incendiile din ultimele zile au forțat peste 30.000 de oameni să fugă din zonă, fiind amenajate adăposturi de urgență pentru cei evacuați.

Gironda, o regiune turistică populară din sud-vest, a fost afectată deosebit de grav, pompierii luptându-se pentru a controla incendiile care au distrus aproape 17.000 de hectare de teren în ultima săptămână. „Ideea care îmi vine în minte este că este un monstru”, a spus Jean-Luc Gleyze, guvernatorul regiunii Gironde, despre incendii. „Este un monstru, ca o caracatiță, și crește și crește și crește în toate părțile. Din cauza temperaturii, din cauza vântului ... este un monstru și este foarte greu să lupți împotriva lui”.

Temperaturile care s-au situat în jurul valorii de 40 de grade Celsius luni se preconizează că vor scădea marți - dar acest lucru s-ar putea să nu aducă o îmbunătățire imediată a situației, atâta timp cât persistă seceta și vântul, a relatat Lucy Williamson de la BBC, corespondent în regiunea Gironde.

Marea Britanie a avut luni una dintre cele mai călduroase zile înregistrate, cu o maximă de 38,1 C înregistrată în Suffolk, în estul Angliei. Meteorologii spun că marți s-ar putea înregistra un vârf de 40 de grade Celsius, care ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în țară.

Călătoriile au fost puternic perturbate, au fost trenuri anulate și zboruri pe aeroportul Luton din Londra suspendate, după ce o parte a pistei s-a topit sub căldura arzătoare.

Luni, Olanda a înregistrat cea mai caniculară zi din an până acum. În orașul de sud-vest Westdorpe, temperaturile au ajuns la 33,6 grade Celsius. Este de așteptat să fie și mai cald marți, iar temperaturile sunt prognozate să ajungă la 39 de grade Celsius în regiunile din sudul și centrul Olandei.

Meteorologii spun că valul de căldură se îndreaptă spre nord, iar Belgia și Germania se așteaptă să înregistreze temperaturi în jur de 40 de grade Celsius în zilele următoare.

În Spania și Portugalia, au fost peste 1.000 de decese din cauza căldurii din ultimele zile. Temperaturile din Portugalia au atins 47 de grade Celsius, un record pentru iulie. Cea mai mare parte a țării a fost sub avertizare de incendiu de către Oficiul Național de Meteorologie IPMA. Presa locală relatează că 300 de persoane din Murça au fost evacuate din cauza pericolului de incendiu. Autoritățile fac eforturi să se evite situația din 2017, când 66 de persoane au murit în incendii.

În Spania, cel puțin 20 de incendii ard necontrolat. Un pasager a filmat momentul în care trenul în care călătorea s-a oprit temporar - în timp ce incendiile au izbucnit de ambele părți ale vagonului în apropierea graniței de nord cu Portugalia.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce semnificativ emisiile, potrivit sursei citate.

Citit 717 ori Ultima modificare Marți, 19 Iulie 2022 13:55

1 comentariu

 • postat de Competentul Capabil
  Marți, 19 Iulie 2022 19:38
  89.137.30.***
  Nu se poate... chiar asa. "Ne-a prostit pe toti caldura" ca in cantec. E gata razboiul si guvidu de trebuie sa ne intoarcem la incalzirea lu globu si lu gloabe... chiar teroristii islamici ce mai fac... au murit toti de cald/covid ca nu mai terorizeaza cam de mult pe la televizor? Superba propozitia "Luni, Olanda a înregistrat cea mai caniculară zi din an până acum." Deci garantat... in fiecare tara/oras, in fiecare an se inregistreaza o "cea mai caniculara zi", la fel o cea mai friguroasa, cetoasa sau ploioasa zi dar, chibzuind un pic cu capul nostru dintre urechi, aceste pseudoinformatii sunt absolut irelevante si inutile. Jos codoiul si hai Simona!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.