Care sunt cele 100 de localităţi unde oamenii pot ieşi mai devreme la pensie fără a fi penalizaţi

Care sunt cele 100 de localităţi unde oamenii pot ieşi mai devreme la pensie fără a fi penalizaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Persoanele din mai multe localități se pot pensiona mai devreme cu doi ani, fără penalizare, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Persoanele din mai multe localități pot ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, din cauza poluării remanente.

Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active se pot pensiona mai devreme cu doi ani.

Și persoanele care au trăit în zonele poluate cu hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor se pot pensiona mai devreme cu doi ani la pensie, fără penalizări.

Pensii 2022. Lista localităților pe județe:

Județul Alba: Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna

Județul Bihor: Băiţa

Județul Bacău: Bacău şi Oneşti

Județul Bistriţa Năsăud: Maieru, Rodna şi Şanţ

Județul Braşov: Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria

Județul Brăila: Brăila, Tichileşti şi Chişcani

Județul Caraş-Severin: Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa

Județul Cluj: Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda

Județul Constanţa: Năvodari

Județul Covasna: Baraolt

Județul Dâmboviţa: Târgovişte şi Titu

Județul Dolj: Işalniţa

Județul Galați: Galaţi

Județul Gorj: Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari

Județul Harghita: Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş

Județul Hunedoara: Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan

Județul Ialomiţa: Ciulniţa şi Slobozia

Județul Maramureş: Borşa

Județul Neamţ: Grinţieş şi Săvineşti

Județul Prahova: Brazi şi Ploieşti

Județul Suceava: Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei

Județul Timiş: Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti

Județul Tulcea: Mina Altân Tepe şi Tulcea

Județul Vâlcea: Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea

Citit 3264 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2022 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.