Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei, inclusă în proiectul de lege a Educației

Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei, inclusă în proiectul de lege a Educației
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Reprezentanții studenților reacționează la proiectul de lege a învățământului superior și semnalează că în textul proiectului apare încă o formă de amnistiere a plagiatorilor: răspunderea pentru plagiat să se prescrie în trei ani de la săvârșirea faptei. 273 de amendamente pentru modificarea textului au fost trimise către Ministerul Educației, susține Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un comunicat primit de edupedu.ro.

Printre măsurile pe care le critică se numără desființarea CNATDCU – instituție care verifică și acordă doctorate -, dar și prevederea ca un doctor să renunțe oricând la titlul obținut, dacă este vizat de plagiat, fără să fie tras la răspundere sau să înapoieze banii statului care i-a bugetat cercetarea pentru lucrare. ANOSR propune, în schimb, existența unui mecanism sau echivalent CNATDCU care să verifice modul în care se acordă titlul de doctor de către universități.

"Analizând proiectul de lege, constatăm existența unor prevederi noi utile pentru studenți și sistem, în special în zona echității, dar și în alte domenii, a unor noi reglementări care trebuie clarificate, dar și a unor propuneri care în mod clar nu pot fi susținute și nu ar trebui aprobate, aducând deservicii majore. În general, observăm că majoritatea covârșitoare a legii reprezintă o preluare a Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005", este remarca principală a reprezentanților studenților.

Citit 915 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2022 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.