Nave blocate la Zimnicea din cauza nivelului scăzut al Dunării

Nave blocate la Zimnicea din cauza nivelului scăzut al Dunării
Sursa foto, digi24.ro
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Urmare a secetei care a ars România în acest an, Dunărea a secat în apropierea orașului Zimnicea. Pe malul românesc al fluviului apa nu mai curge aproape deloc, iar albia Dunării a devenit o insulă de nisip care măsoară aproximativ trei kilometri. Vecinii bulgari sunt mai norocoși, pentru că, în dreptul localității Șișitov, se mai poate vorbi, încă, despre o curgere a fluviului. În rest, Dunărea continuă să sece destul de repede, ceea ce creează probleme atât locuitorilor din zonă, cât și navelor care rămân împotmolite în nămol.

Din cauza secetei și a nivelului scăzut al apelor, mai multe nave au ramase blocate și se așteaptă începerea lucrărilor de dragare pentru ca acestea să fie  repuse în circulație. La Zimnicea, navigația pe Dunăre se desfășoară cu restricții de mai bine de două săptămâni, iar 46 de nave au rămase blocate în apele scăzute ale Dunării.

Doar vasele care au adâncimea de scufundare de maximum 1 metru și 40 de centimetri pot trece prin zonă. „Sunt nave care depășesc acest pescaj și cele care urcă așteaptă la kilometrul 559 la ancoră. Cele care coboară așteaptă la kilometrul 570”, a declarat  Dorel Rădoi, căpitan-șef  al Oficiul de Căpitănie Zimnicea, pentru Digi24. După retragerea apelor, peisajul de pe Dunăre s-a schimbat dramatic. ”Până acum o lună și jumătate - două luni, aici apa măsura undeva la un metru. În acest moment vedeți numai insulițe cu nisip, iar mai grav este faptul că sunt zone unde poți trece cu piciorul pe malul bulgăresc, pentru ca apa nu măsoară mai mult de 1 m și 40 de cm”, a spus Elena Alexandru, jurnalist Digi24. Debitul apei la Zimnicea a ajuns la 1.830 de metri cubi pe secundă, în condițiile în care media anuală pentru luna august este de 4.300 de metri cubi pe secundă.

Citit 1008 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2022 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.