60 de ani de Phoenix, sărbătoriţi printr-un film-fenomen

60 de ani de Phoenix, sărbătoriţi printr-un film-fenomen
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Proiecţia filmului "Phoenix-Povestea" se va derula duminică, 11 decembrie, începând cu ora 19,00,  la Cinema "Prof. Ioan Manole", de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Proiecţia se va desfăşura în prezenţa lui Nicu Covaci şi a unor membri ai echipei care a realizat filmul.   

Regizat de cineastul Cristian Radu Nema și produs de gălăţeanca Bianca Beatrice Michi, documentarul spune povestea trupei, așa cum am trăit-o cu toții și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Documentarul conține imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video. Evenimentul este susținut de Uniunea Cineaștilor din România.

Cei 60 de ani de activitate pentru Phoenix sunt o realizare greu de egalat de orice altă trupă de pe scena românească, o realizare care a făcut ca Phoenix să devină un fenomen în România, un reper pentru multe generații.

Documentarul "Phoenix - Povestea" reprezintă un bun motiv pentru ca fanii să retrăiască muzica trupei. "Acest documentar trebuia să existe şi trebuia să poarte un nume. Din imaginile care se regăsesc în el, reiese că cineva a mai încercat şi în anii '90, şi în anii 2000, dar acum a trebuit să ia naştere, la aniversarea aceasta de 60 de ani", a spus regizorul Cristian Radu Nema.

Dar cum este posibil ca această poveste a trupei Phoenix, o poveste scrisă în multe capitole, să fie cuprinsă în doar două ore de peliculă cinematografică? Răspunsul îl dă Cristian Radu Nema, regizorul documentarului: "Esenţa acestui film este faptul că nu are început, dar, mai ales, nu are sfârşit. Mesajul filmului este că povestea continuă. Este ceea ce trupa transmite din anii '62 încoace: Phoenix, odată născut, va renaşte continuu, nu mai poate fi oprit. Iar cinematografia permite tehnic ca această metaforă a filmului, aceea a nemuririi, să fie şi palpabilă. Cred că turneul acestui film este o sărbătoare naţională. Noi, românii, trebuie să fim mândri că există Phoenix. Eu m-am ataşat de fenomenul Phoenix parcă dintotdeauna. Ideea filmului mi-a venit din facultate. De atunci, au trecut ceva ani, până să o şi pun în practică. Nu a fost uşor. Dar acest film trebuia să existe. Ei ne-au bucurat timp de 60 de ani, iar noi aveam o datorie să facem în aşa fel încât acest film să existe în istoria cinematografiei româneşti", a precizat regizorul.

Nicu Covaci, unul dintre fondatorii trupei, susţine că nimic nu îl încântă mai mult decât faptul că sunt mii de români, de toate vârstele, care cunosc cântecele trupei, care ştiu mesajul versurilor, pentru că asta a făcut Phoenix de-a lungul timpului, a transmis mesaje prin cântecele sale, unele mai încifrate, pe vremea comunismului, altele explicite acum, când povestea continuă. "Intenţia noastră a fost de a îndrepta şira spinării românilor. Să nu ne plecăm în faţa răului, să luptăm pentru bine, aşa vom putea merge mai departe", spune Nicu Covaci, pe care-l veţi putea întâlni la lansarea documentarului la Galaţi.

Citit 1407 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 13:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.