Italienii cu prejudecăţile, noi cu mândria

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ştefan de la Roma: Ştefan Popescu, 32 ani, din Târgovişte, este corespondent în Italia al secţiei române a postului de radio RFI (Radio France International). A plecat din România în urma cu 11 ani, mai întâi în Albania, pentru o bursă la facultatea de istorie din Tirana, apoi în Franţa şi, în fine, în Italia.

Este şi cadru didactic asociat la Sorbona, la Universitatea Paris 1 şi îşi definitivează doctoratul pe tema relaţiilor diplomatice dintre Franţa şi Albania. Se află de doi ani în Italia. Aşa că poate face diferenţa între modul în care se simte un român într-o ţară sau alta.

„Eram deosebit de mişcat atunci când francezii îmi spuneau «Noi nu vă considerăm străin, sunteţi de-al nostru». Niciodată în Franţa nu m-am simţit străin… În Italia, însă, toate ştirile tendenţioase despre români, acest complex de superioritate al italienilor faţă de români şi faţă de România, mi-au creat mai întâi un sentiment de solidaritate cu ţara mea de origine, cu românii din Italia”.

„Am început să merg mai des în România… Mi-am dat seama cât de mult îmi lipseşte să aud pe stradă limba română, cât de mult îmi lipsesc peisajele din România. Acum pot spune cu toată convingerea: Sunt român şi sunt mândru că sunt român.» Visul lui Ştefan este să-şi facă meseria de jurnalist în România.

* Ziua Limbii Române la Montreal: Românii de pe ambele maluri ale Prutului sunt aşteptaţi vineri, 27 august, de la ora 17:00 la ora 24:00, să ia parte la Ziua Limbii Române, în Sala mare din centrul romanesc de la Montreal. Invitat de onoare va fi interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu.

* Universitate de vară: Între 25-29 august are loc la Centrul de Studiu şi Rugăciune `Sfânta Cruce` din Dordogne, Franţa, ediţia a treia a Universităţii de Vară a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

* Fotografie la Bruxelles: Fotografii amatori cu vârste între 18 şi 30 de ani rezidenţi în statele membre ale UE sunt invitaţi să participe la concursul de fotografie “În căutarea solidarităţii”. Participanţii trebuie să trimită un documentar foto care să cuprindă 3 - 6 fotografii ilustrând "solidaritatea" ca un efort pentru combaterea sărăciei şi a excluderii sociale. Data limită: 30 septembrie 2010. Toate informaţiile  sunt disponibile pe: http://www.pes.cor.europa.eu/solidarity.html.

* Sigle la Vilnius:  Studenţii în domeniul artelor grafice şi persoanele creative care trăiesc într-un stat membru al UE, sunt invitaţi să se înscrie la Concursul de sigle al Institutului European pentru Egalitate de Gen. Câştigătorii primelor trei locuri vor fi invitaţi la Vilnius. Data limită pentru trimiterea lucrărilor este: 1 septembrie 2010, iar detalii sunt disponibile la adresa: http://www.eige.europa.eu/logo.

* Turneu în Israel: La invitaţia Teatrului Municipal Cameri din Tel Aviv şi cu sprijinul ICR din Tel Aviv, piesa Electra a Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, regizor Mihai Măniuţiu, va fi reprezentată în Israel în zilele de 29 şi 30 august.

* Grătar la fermă: Românii din Belgia sunt aşteptaţi duminica, 22 august, între orele 12:00-18:00, la un grătar românesc ce va avea loc la ferma istorică Hof Klein Reygaertsvliet, Belgia. Organizator este Societatea culturală belgiano-română Mioriţa din Anvers.

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.