Un gălăţean, regele caviarului în Canada

Un gălăţean, regele caviarului în Canada
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unde duce ingineria piscicolă de la noi: Globe and Mail publică un articol despre Cornel Ceapă, un român plecat din Galaţi şi stabilit în New Brunswick. După ce a lucrat la Universitatea din New Brunswick, dr. Ceapă şi-a deschis propria afacere: o crescătorie de sturioni, peşti apreciaţi pentru icrele lor negre.

Evident, înainte, dr. Cornel Ceapă a fost, la Galaţi, un specialist preocupat de Hidrologie şi Inginerie Piscicolă, a condus masterate şi a făcut cercetare în biologia sturionului, creşterea peştilor în sisteme recirculate şi probleme economice în acvacultură. Dar cum noi nu punem atâta preţ cât ar trebui nici pe profesionalismul oamenilor, nici pe caviar, a plecat în Canada.

Un kilogram de caviar costă între 1.700 şi 6.000$. Problema cu sturionii este că trebuie să aştepţi 4 ani pentru a vedea dacă peştele este femelă sau mascul. Apoi se aşteaptă încă 5 ani, pentru ca femela să producă icre. Dar, după aceea, o femelă poate produce 50 de kg de icre pe an.

Până să ajungă să-şi valorifice peştii din propria crescătorie, dr. Cornel Ceapă are un permis care-i dă voie să prindă, anual, 300 de peşti din Atlantic, pe care îi comercializează. Compania sa estimează o cifră de afaceri de 600.000$, în acest an.

* Din şomer la Galaţi, om de afaceri în Spania: După ce a terminat Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, specialitatea Română-Spaniolă, Ana Mărginean a fost profesoară la un liceu din Galaţi. Dar nu pentru mult timp, pentru că postul i-a fost blocat şi astfel, după un an de şomaj, şi-a dat seama că trebuie să facă altceva.

La propunerea unui prieten, a acceptat să lucreze pentru el într-o firmă de informatică din Barcelona. A ajuns să înveţe de la cum se deschide un calculator până la cum se negociază un contract. După câţiva ani de ucenicie, a fost numită în funcţia de director general al unei companii informatice.

„Întotdeauna am crezut în oameni, lucru care s-a dovedit de mare folos şi în încercarea mea de a ridica nivelul companiei noastre”, acum una de succes.

La 35 de ani, Ana Mărginean are încă multe vise: „Voi continua să îndrăznesc să cred în succes. Şi sper să nu uit niciodată vorbele reginei Isabela către Cristofor Columb aflat în căutarea Indiilor: ˝Pluteşte drept înainte şi, dacă pământul pe care îl cauţi nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea înadins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala˝”.

Explicaţie foto 1 şi 2: Cornel Ceapă, după şi înainte de plecarea în Canada

Citit 3097 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.