Moș Crăciun, șifonat de podul de la Brăila

Moș Crăciun, șifonat de podul de la Brăila
Moș Crăciun, după neplăcuta experiență de la podul suspendat peste Dunăre
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Poveștile de Crăciun trebuie crezute, altfel spiritul acestei sărbători se inhibă și nu mai vine anul următor. În text, vei descoperi și multe realități, parcă enervant de multe.

Scriituri diverse. Care poate

Ce i-au scris politicienii români Moșului și ce și-au călcat până la urmă pe inimă să ducă la îndeplinire? Bine, și aici se mai poate discuta: unii dintre conducătorii noștri se bucură ca și cum l-ar fi apucat pe Dumnezeu de-un picior că beneficiază de echipe de comunicare. Nu e obligatoriu să știi să scrii dacă ești la ciolan, ar însemna să fii și o fire sensibilă, or, nu se cade, mai ales în vremuri de criză. Miniștrii și parlamentarii cu influență în zona de sud-est a României avansau luna decembrie a acestui an ca termen de finalizare a podului suspendat de la Brăila. "Mai durează, mult a fost, puțin mai este", e colindul preferat al responsabililor de la Ministerul Transporturilor. De i-am lăsa să plimbe ursul în altă parte...

La copiii mari și oamenii mici

Într-un stat care se respectă, această construcție alintată Golden Gate-ul României ar fi fost acum deschisă traficului. Noi, din nefericire, nu ne încadrăm în această categorie și dramatic este că l-am supărat și pe Moș Crăciun, care știa cu semnătură și parafă că va putea veni la copiii mari și oamenii mici din Galați și Brăila folosindu-se de noua rută. De nins, n-a mai nins de multă vreme, așa că și-a montat roți la sanie, stație radio auto nu mai folosește de multă vreme, din cauza injuriilor șoferilor de camion, iar GPS-urile sunt actualizate și nu prea, vorba poeților anonimi contemporani. "Care o mai veni pe la voi, iresponsabililor!", pare că și-a zis, în barbă, spiritul sărbătorii.

S-a lovit de pod

Lăsat în baza autorităților de la noi, Moșul n-a luat în seamă vocea de pe GPS, care i-a sugerat în apropierea podului peste Dunăre să facă stânga sau dreapta. "Haideți, renii mei, că am asigurări și de la Bode, și de la Drulă, Tudose și Grindeanu că podul va fi deschis, deci mergem pe pod cu daruri", le-a transmis bătrânul copitatelor, însă, din cauza ceții și a traficului inexistent, sania iubită de copii s-a pierdut și s-a lovit de capătul din județul Tulcea al construcției de peste fluviu. "N-am pomenit așa oameni, ho, ho, ho! A câta oară nu se țin de cuvânt? Ăștia sunt Grinch, să mă bată renii mei dacă exagerez cumva!", a îngăimat dezamăgit "cel darnic și bun", șifonat într-o poartă care bloca accesul pe pod. În halul acesta suntem.

H₂O, H₂O, H₂O

I-au cerut și "PNRR-uri"

* "Nu vă uit prea ușor, gălățenilor, dar mi-e milă de ăia mici. Într-un an, ați vrut să-mi duceți renii la herghelia de la Tulucești. Cu greu mi i-am recuperat, sunteți de belea", ne-a transmis Moș Crăciun, vădit deranjat că a trebuit să ne reîntâlnească.

* Puțină lume știe că, din cauza incidentului cu podul neterminat, darurile pentru această zonă au fost deșertate lângă un stâlp al acestei construcții de amploare. "Veniți și luați toate astea de aici, că m-am enervat teribil! Am nevoie de câteva zile de relaș la Lacu Sărat, că eu sunt și cu tensiunea, și cu diabetul, și cu altele", le-a comunicat bătrânul șefilor de Consiliu Județean de la Brăila și Galați. Și, se subînțelege, s-au implicat autoritățile ca să ajungă cadouri la aproape toți copiii regiunii. La aproape toți, căci nu poate scăpa nici Moșul de comisioane. Și prea se încăpățânează să vină cu "atențiile" numărate.

* Se bârfește că mai-marii Galațiului i-au scris anul acesta Moșului de ca și cum ar urma alegeri locale și generale. "Mi-au cerut inclusiv păsuire la proiectele care trebuie să facă pui prin PNRR, ce naiba o fi acronimul ăsta. Se iau și mă iau prea în serios", le-ar fi spus Moșul renilor săi.

Ce iei pe mere dai PNRR

Rugăminte-n Tramvai

Un domn greţos mă hârcâie la cap/ cu glasnică urlată, de suină,

pute-a venitul minim garantat,/ a tată clovn şi-a mamă (h)eroină,

a şleahtă, şi-a ţicneală, şi a gang,/ şi a durere-n puşcă şi la bască -

şi-l rog aşa: te rog frumos, monşer,/ oare nu vrea (u)râtul tău să pască?

nu vrea să-l ducă nenea unde-i nap/ şi jir şi ghindă - şi celebra zoaie,

să nu te-neci - fii înţelegător/ şi grohăie-n lătură, nu-n tramvaie!

Tălâmbul râde, mă scanează dens,/ cu instrumente paricopitate -

se umflă-n falcă, îmi promite caft.../ şi-şi plimbă guiţarea mai departe!

Submarin Cosorescu

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Urări de la politicienii care n-au nimic de zis

Parlamentarii gălățeni și ceilalți politicieni locali pe care în timpul anului nu i-ai auzit și-au rezolvat ca prin minune problema de comunicare. În prag de sărbători, ei îți transmit cu evlavie diverse urări, de Crăciun și de Anul Nou, de sănătate și de mulți bani. Iertare, asta cu "mulți bani" rămâne la ei, întrucât nu putem fi cu toții bogați, sănătoși și din cale-afară de responsabili. Prin urmare, nu te poți plânge că n-ai fost colindat și în 2022, chiar dacă s-a întâmplat pe banii tăi.

Mutu’ colindă pământu’

*Precizare:

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Citit 3473 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.