Camera de Comerț se mută într-un fost cabinet stomatologic din Bădălan

Camera de Comerț se mută într-un fost cabinet stomatologic din Bădălan
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Galați, organizație înființată în anul 1990 cu scopul de a sprijini mediul de afaceri local, pleacă din sediul din strada Mihai Bravu în care și-a desfășurat activitatea de la jumătatea anilor ’90. Clădirea va reveni Seminarului Teologic, care a câștigat-o în instanță acum patru ani și care o va adapta procesului de învățământ pentru elevii proprii. Președintele Camerei, Ion Mocanu, spune că mutarea într-un fost cabinet stomatologic din Bădălan este doar o variantă intermediară și că CCIA s-ar putea muta într-o clădire mai reprezentativă, în fostul sediu al Registrului Comerțului, în apropiere de Baia Comunală.

Consiliul Local Galați a aprobat, în decembrie anul trecut, atribuirea către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a unui fost cabinet stomatologic al Șantierului Naval Galați, în folosință gratuită, pe o perioadă de zece ani. Imobilul, situat pe strada Cetățuiei nr. 1, se află undeva în zona Bădălan, relativ aproape de Damen Galați și de sediile mai multor contractori olandezi ai șantierului.

Locul unde își va desfășura activitatea fosta "Mecca" a firmelor din Galați constă într-o suprafață de teren de 696 metri pătrați și două imobile, unul cu regim P+2 cu o suprafață desfășurată de 294 mp și o anexă cu regim P, de mărimea unui apartament (60 mp), totul având o valoare de inventar de 364.641,47 lei, conform proiectului de hotărâre de CL. Toate cheltuielile de întreținere a noului sediu urmează să fie suportate de CCIA.

Camera, notificată de Seminarul Teologic să elibereze sediul

Mutarea Camerei de Comerț din sediul de pe strada Mihai Bravu în strada Cetățuiei a fost solicitată de către Cameră, printr-o adresă înregistrată în octombrie 2021 la Registratura Generală a Primăriei municipiului Galați. "Motivația solicitării este dată de faptul că solicitanta a fost notificată de către Seminarul Teologic Ortodox «Sfântul Apostol Andrei», în calitate de proprietar, să elibereze imobilul din str. Mihai Bravu nr. 46, unde își desfășura activitatea", se arată în referatul de aprobare a Hotărârii de Consiliu Local.

Prin Legea camerelor de comerț din România, acestea sunt organizații autonome, de utilitate publică, cu personalitate juridică. Camera de Comerț și Industrie Galați a fost înființată prin HG nr. 799/1990 privind recunoașterea înființării unor camere de comerț și industrie teritoriale județene. Imobilul situat în strada Cetățuiei nr. 1, cu destinația fost cabinet stomatologic SNG, face parte integrantă din domeniul public al Municipiului Galați, conform Hotărârii de Guvern nr. 866/2002. De asemenea, în noiembrie 2022 s-a obținut acordul Ministerului Sănătății privind schimbarea destinației imobilului din strada Cetățuiei nr. 1, din imobil cu destinație sanitară în imobil cu destinație administrativă, se mai arată în referatul de aprobare citat. 

"Nu puteam să-i lăsăm în stradă"

În 2019, în urma unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, clădirea din strada Mihai Bravu nr. 46 a trecut în proprietatea fostului proprietar, Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Apostol Andrei". Tot atunci, clădirea a trecut din domeniul public în domeniul privat al Județului Galați, încetând și dreptul de proprietate al Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" asupra imobilului. Toate acestea au fost consemnate de "Viața liberă" în articolul "Camera de Comerț, în gazdă la Seminarul Teologic", publicat pe 28 septembrie 2019.

Deși a câștigat în instanță clădirea în care găzduia sediul Camerei de Comerț, Arhiepiscopia Dunării de Jos a dat dovadă de înțelegere și a permis Camerei să activeze în continuare în clădire, pe baza unui contract de chirie. Însă Seminarul Teologic are tot mai multe clase de școală, iar acum are nevoie de spațiu pentru noi săli de clasă.

"În 2019 am semnat cu Camera de Comerț un contract de chirie pe un an, care a fost reînnoit. Pe 15 decembrie 2022 s-a semnat un nou contract, valabil pe șase luni. Școala noastră s-a extins, avem clase de la învățământul primar până la cel gimnazial. A mai fost o discuție cu Primăria pentru găsirea unui nou sediu pentru Camera de Comerț, dar nu s-a concretizat până acum. A fost o chestiune amiabilă, dacă nu le dădea Primăria un sediu, îi înțelegeam, nu aveam cum să-i aruncăm în stradă. Acum, în condițiile în care s-a găsit un nou sediu pentru Camera de Comerț, sperăm ca, din toamnă, dacă vor fi și fonduri, să adaptăm clădirea procesului de învățământ dedicat elevilor noștri", a declarat pentru "Viața liberă" directorul Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Apostol Andrei", preotul Costel Bulgaru.

"Doar o variantă intermediară"

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Galați, Ion Mocanu, a declarat pentru "Viața liberă" că mutarea în fostul cabinet stomatologic din Bădălan este o soluție provizorie și că instituția pe care o conduce ar putea reveni într-un sediu "mai reprezentativ", cel în care până acum 15 ani a fost Oficiul Registrului Comerțului, în zona Băii Comunale.

"Prima soluție pentru noul sediu al Camerei și cea care, practic, rămâne în picioare, o reprezintă clădirea din strada Basarabiei, vizavi de Baia Comunală, acolo unde a fost Registrul Comerțului. Sediul din strada Cetățuiei este doar o variantă intermediară. Deocamdată, rămânem aici, pe Mihai Bravu, unde contractul a fost prelungit până pe 30 iunie 2023. Dacă, până atunci, se eliberează sediul din Basarabiei, ne mutăm direct acolo, în vechiul sediu al Registrului Comerțului, pe care CCIA l-a vândut acum 15 ani către Consiliul Local. De altfel, domnul primar și Consiliul Local și-au exprimat intenția de a ne sprijini în găsirea unui sediu mai reprezentativ. La sediul din strada Cetățuiei există tot confortul, nu facilitățile lipsesc. Poziția este cea care ne defavorizează, mai ales că avem mai multe structuri camerale care necesită vizibilitate. Rămânem recunoscători primarului și consilierilor locali pentru gestul făcut, pentru că e neplăcut să știi că trebuie să te muți și să nu ai unde", ne-a spus președintele Camerei de Comerț gălățene, Ion Mocanu.

 

Citit 5105 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 22:39

5 comentarii

  • postat de Cristi
    Luni, 09 Ianuarie 2023 14:24
    86.34.187.***
    Si uite asa devine iarasi Biseria proprietara peste tot felul de cladiri/terenuri retrocedate, ce nu se doneaza se recupereaza prin ,,instante''. Muzeul de Arte a fost retrocedat, cladirea camerei de comert a fost retrocedata si asta doar ce a fost scris in presa, probabil daca ajungi la sursa vom a
    0
    2
  • postat de Sandu
    Luni, 09 Ianuarie 2023 11:24
    89.136.7.***
    Prea multi popi. Acapareaza astia spatii peste tot! Iti iau si casa daca nu esti atent...
    1
    1
  • postat de florin
    Luni, 09 Ianuarie 2023 09:33
    86.124.200.***
    As dori parerea oamenilor de afaceri din Galati daca existenta Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură se mai justifica!Au fost ajutati de aceasta Camera?Si in acelasi timp as dori ca Viata Libera sa realizeze un reportaj cu realizarile din ultimii 33 de ani ai acestei institutii!
    1
    1
  • postat de Ichim
    Luni, 09 Ianuarie 2023 07:57
    89.136.0.***
    "MECCA"?!
    Hai sa fim seriosi. Daca firmele galatene de la infiintarea CCIA puneau cate 1000 Ron, pentru diversele probleme rezolvate prin entitate, acum exista un sediu al asociatiei, dar presedintii ori nu au facut nimic pentru mediul de afaceri (asa zisii evazionisti) din zona, ori si-au directio
    0
    1
  • postat de Mihnea
    Duminică, 08 Ianuarie 2023 23:36
    5.13.155.***
    "Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Galați, Ion Mocanu, a declarat pentru "Viața liberă" că mutarea în fostul cabinet stomatologic din Bădălan este o soluție provizorie". Le STA in GAT cladirea din strada Cetățuiei nr. 1 ??? Numai in buricul centrului vor sau numai in cladiri r
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.