Unii copii ucraineni au finalizat un an de școală la Galați

Unii copii ucraineni au finalizat un an de școală la Galați
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

120 de copii ucraineni, refugiați la Galați,  au beneficiat, timp de un an de zile, de sprijin din partea Academiei Proveritas. Vineri, în cadru festiv, micuții, însoțiți de părinți și profesori, au încheiat anul școlar și au primit felicitări din partea organizatorilor pentru adaptarea într-o țară străină și pentru progresele școlare.

„Copiii au avut la dispoziție o clădire, utilitățile acesteia, personal pentru programul de afterschool și sprijin în cadrul activităților recreative. Totul a început când Ana Potri, originară din Ucraina, alături de AFP (Asociația Femeilor Profesioniste), a dat startul acestei școli. În decursul acestui an, copiii ucraineni au găsit un sentiment de «acasă» prin faptul că au mers la școală în format de patru clase de primar cu prezență fizică și o clasă de învățământ online pentru elevii de clase V – VIII care au putut astfel să continue școala din Ucraina. Pe lângă orele de curs din curricula ucraineană, copiii au beneficiat de un program de afterschool compus din activități de artă, cursuri de limbă română, limbă engleză, morală creștină, muzică, informatică, club de gătit, consiliere psihologică, zi de film, codul bunelor maniere și activități recreative: bowling și tir cu arcul”, ne-a declarat Claudia Topciu, reprezentantul Academiei Proveritas, directorul și managerul de proiect pe parte ucraineană. Adulții care i-au însoțit pe acești copii reprezintă personalul de nouă profesori, dintre care șase sunt chiar din Ucraina, restul fiind vorbitori de limbă rusă și de limbă română.

Vineri, 26 mai 2023, a avut loc festivitatea „Ultimul sunet” care a marcat ultimul clopoțel pentru anul acesta școlar. „Festivitatea a avut o încărcătură emoțională aparte. Imnul Ucrainei a pătruns adânc în inimile celor care nu și-au imaginat niciodată că îi vor rosti cuvintele pe meleaguri străine. Un gust de «acasă» i-a copleșit pe copii, părinți și profesori deopotrivă. Dacă suntem gata să vedem sclipiri de bine pe care le-a adus un război, acestea au strălucit puternic astăzi în curtea Bisericii Creștine «Emanuel» din Galați, unde au răsunat cântece și poezii. Pastorul Bisericii Creștine «Emanuel» a deschis festivitatea aducând aprecieri și mulțumiri celor care au fost implicați în acest an școlar, iar copiii au primit diplome și surprize”, a mai spus Claudia Topciu.

Citit 1577 ori Ultima modificare Duminică, 28 Mai 2023 23:31

1 comentariu

  • postat de Bravo, prin voi Ucraina are speranță
    Marți, 30 Mai 2023 00:25
    109.166.133.***
    Bravo copii, părinții voștri se bucură pentru voi și noi, românii, suntem alături de voi pentru a trece cât mai ușor pe aste vremuri grele. Se va termina războiul în Ucraina, se va reconstrui Ucraina, mai frumoasă și vă veți întoarce acasă într-o Ucraină liberă, independentă și prosperă.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.