Copil lăsat în voia sorții, după arestarea tatălui și a bunicii

Copil lăsat în voia sorții, după arestarea tatălui și a bunicii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Subiectul copiilor care, din  diverse motive, rămân fără sprijinul părinților biologici și ajung, fără voia lor, la rude sau în grija statului, reprezintă de cele mai multe ori o problemă socială majoră

Fie că părinții au o situație materială precară, ajung în închisoare, sunt bolnavi sau pleacă din țară, copiii ajung în situația de a nu mai avea sprijinul celor care le-au dat viață sau i-au crescut pentru o bună perioadă, unii ajungând la rude sau chiar la mila statului. Astfel de situații sunt destul de des întâlnite, mulți copii ajungând ori la rude, care îi îngrijesc pentru a încasa alocația sau din obligație, ori în grija statului, ambele situații generând o creștere anormală și formarea unui adult cu multe insecurități.

Mama fugită din țară, iar tatăl și bunica după gratii

Un caz în care un copil ar putea ajunge în una dintre aceste situații a fost sesizat cotidianului "Viața liberă" de o rudă din familia extinsă a unui minor în vârstă de doar patru ani, a cărui soartă depinde acum de instanța de judecată.

Copilul se afla în creșterea bunicii lui, după divorțul părinților, însă aceasta nu deținea tutela legală a minorului, ca în multe cazuri în care bunicii își cresc nepoții. Minorul a ajuns la bunica paternă după ce mama sa a fugit din țară, de frica fostului soț, iar tatăl se află după gratii, unde ar putea ajunge acum și bunica. Femeia a fost arestată preventiv, în urma unei altercații cu organele de poliție, venite să îi aresteze băiatul care se ascundea de poliție, deşi avea mandat de arestare pe numele său. În momentul în care polițiștii au venit să-i aresteze fiul, femeia și-a pierdut cumpătul și i-ar fi bruscat pe oamenii legii, în încercarea de a-și salva băiatul. În urma acestui conflict, femeia riscă ani buni de închisoare, lucru care ar reprezenta o nouă lovitură pentru micuțul de doar patru ani, care a trecut deja de două ori prin trauma pierderii contactului cu părinții.

În grija unei persoane neverificate de nimeni

În urma acestei sesizări, am decis să aflăm de la purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, Cătălin Constantinescu, mai multe detalii despre ce ar trebui să se întâmple cu micuțul. În momentul în care procurorul de caz i-ar fi propus bunicii să fie sesizată DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) pentru a se stabili dacă există un adult care ar putea avea grijă de minor sau ce măsuri ar trebui luate în privința copilului, aceasta ar fi refuzat, susținând că de grija copilului se va ocupa concubinul ei.

Cum până la momentul discuției noastre cu purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați nu am fost anunțați de existența unui concubin al femeii și nici despre faptul că acesta s-ar putea îngriji de minor, motivul sesizării fiind tocmai situația delicată a copilului care a pierdut singura persoană care l-ar putea îngriji, am decis să contactăm DGASPC Galaţi. Tania Calcan, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, ne-a declarat că nu au fost înștiințați de această situație. Totodată, întrebată de demersurile legale în situația în care părinții unui copil nu se mai pot ocupa de creșterea acestuia, Tania Calcan ne-a mărturisit că fiecare caz este particular și că nu dorește să declare nimic în această situație, întrucât este o anchetă în curs.

Un semnal de alarmă este faptul că minorii ajung în grija a diverse persoane, unele nefiind nici măcar din familie, fără ca o verificare preliminară să fie făcută. În acest caz, spre exemplu, n-am aflat nimic despre o verificare care să ateste dacă bărbatul menţionat de bunică este eligibil din punct de vedere medical, psihologic, social sau financiar pentru a avea în creștere un minor. Iar faptul că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului nu a fost sesizată și nici nu s-a autosesizat, susținând că este o anchetă în curs, desfășurată însă pentru stabilirea unei decizii în privința bunicii, nu a minorului, care până la aflarea respectivei sentințe este în grija unei persoane neavizate, nu poate decât să stârnească îngrijorare.

Citit 2808 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 17:31

3 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 25 Iunie 2023 23:56
    5.13.169.***
    Ghestatul rumenit... un criminal, un frustat, hot , tampit, retard si un nesimtit cras... NU II PASAT, NU II PASA SI NU II VA PASA DE PROPRII CETATENI! Numai masa prosteasca de pensionari ce pun stampila UNDE TREBUIE! ATAT!
    Este atat de prost... incat nu stie ca deja craca si-a taiat-o singur... ia
    0
    0
  • postat de Marcel
    Duminică, 25 Iunie 2023 20:20
    89.121.154.***
    Beatrice Dumitriu, unul dintre cei mai buni și proaspeți jurnaliști din România. De fiecare data are un subiect bun și de actualitate. Confruntă problemele societății românești aducând un aer tânăr și o gândire adaptată la timpurile pe care le trăim. Consider ca va evolua frumos și ca va aduce o sc
    0
    0
  • postat de marr
    Duminică, 25 Iunie 2023 18:59
    86.124.200.***
    Ping-Pong cu viata copiilor . Aia cu bunica de stie ea un nu-stiu-ce concubin ...e Deliru' mintii .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.