Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Galați a decis marți, 20 iunie, ca, începând de miercuri, 21 iunie 2023, toate instanțele arondate să nu mai soluționeze decât cauzele urgente.
Măsura reprezintă un protest vizavi de amendamentele aduse legii pensiilor de serviciu și a fost adoptată pe termen nelimitat. Modificările legii pensiilor de serviciu și ale Codului fiscal aduc atingere statutului judecătorului, consideră reprezentanții Curții de Apel Galați, care, marți, 20 iunie, cu ocazia unei adunări generale organizate la trei săptămâni de la ultima întrunire, au decis "ruperea" cursului firesc al procesului de justiție în arealul de competență. Astfel, de miercuri, 21 iunie, doar cauzele urgente, civile și penale, vor intra pe rolul judecătoriilor, tribunalelor și Curții, toate celelalte dosare nefiind puse pe rol.
"Începând cu data de 21 iunie 2023, se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, care se judecă pe perioada vacanței judecătorești: în materie non-penală: suspendare provizorie executare silită, suspendare executare silită, suspendare executare act administrativ, ordonanță președințială, adopții, plasamente, achiziții publice; în materie penală: cauzele în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în materia executării pedepsei, verificare măsuri asigurătorii, cauzele în care există riscul de a se împlini termenul de prescripție a răspunderii penale", ne-au informat reprezentanții Curții de Apel Galați, la scurt timp după încheierea Adunării Generale.
Protestul nu are o durată determinată, el urmându-și cursul "până la înlăturarea amendamentelor depuse la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal înregistrat pe rolul Camerei Deputaților sub nr. Plx. 244/2023 și reluarea discuțiilor cu sistemul judiciar asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justiție".
Lipsa de judecători creează presiune
La baza deciziei Adunării de marți au stat discuțiile de la sfârșitul lunii mai, când reprezentanții Curții de Apel de la Galați au solicitat ca modificările legislative să nu afecteze drepturile magistraților aflați în funcție, iar orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă, pe primul plan aflându-se asigurarea corespunzătoare a resursei umane. Este cunoscut faptul că, cel puțin la nivelul Curții de Apel Galați, se înregistrează o criză acută de personal, care a dus la desființarea mai multor completuri de judecată și chiar la reorganizarea unor judecătorii.
"Nu s-a înregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv în spațiul public în data de 29 mai 2023 au fost menținute, Ia fel cum a fost menținută și afirmația făcută de reprezentanții celorlalte puteri privind adoptarea acestora în scurt timp, în pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instanțele judecătorești, fiind ignorată, de către reprezentanții celorlalte puteri, și deschiderea spre dialog a instanțelor", își argumentează reprezentanții Curții decizia adoptată în cursul zilei de marți.