Traficul greu s-a înjumătăţit la Trecere Bac

Traficul greu s-a înjumătăţit la Trecere Bac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De două ori mai puţine maşini de mare tonaj trec Dunărea cu bacul pe la Galaţi după ce, săptămâna trecută, operatorul Navrom Bac a fost nevoit să restricţioneze accesul acestora din cauza cotelor scăzute ale fluviului. „Autovehiculele care aduc piatră de la carierele din judeţul Tulcea urmează rute ocolitoare pentru a ajunge în Moldova.

Pe la noi trec doar la întoarcere, goale. La fel, autocamioanele distribuitorilor de materiale de construcţii din judeţul Galaţi transportă marfa în Dobrogea pe un alt traseu, probabil pe la Brăila, şi trec Dunărea cu bacurile noastre la retur, când nu au încărcătură. Practic, traficul greu s-a redus la jumătate în urma aplicării restricţiilor”, a declarat, ieri, directorul executiv al societăţii Navrom Bac, Marilena Vasilache.

Amintim că, săptămâna trecută, operatorul a interzis accesul pe bacuri pentru autoturismele cu garda la sol joasă şi pentru autovehiculele de mare tonaj cu încărcătură, din cauza riscurilor. Apele scăzute ale fluviului au mărit unghiul format de pasarelele cu îmbarcare cu platformele bacurilor, apărând astfel pericolul ca maşinile din cele două categorii să nu mai poată debarca.

Tot din cauza scăderii nivelului Dunării, traversarea fluviului durează de două ori mai mult, bacurile fiind forţate să ocolească prin dreptul Turnului de televiziune un prag periculos de pe ruta obişnuită.

Dunărea intră în staţionare

Cel mai coborât nivel din acest an, la Galaţi, a fost înregistrat vineri. Fluviul a măsurat atunci 76 de centimetri. În weekend, însă, nivelul a început să crească, ajungând ieri la 87 de centimetri, potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ).

Totuşi, lucrătorii companiei spun că tendinţa de creştere nu se va menţine. „Probabil că undeva, în amonte, s-a deschis un baraj şi de aceea am avut această creştere. Ea nu va continua. Dunărea va intra în staţionare au afirmat dispecerii AFDJ.

Citit 1277 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.