Rugă la bisericile „Sfântului Dimitrie”

Rugă la bisericile „Sfântului Dimitrie”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Cartierul Aviaţie şi în Valea Oraşului *

Astăzi, creştinii gălăţeni care au puţin timp şi pentru Dumnezeu se pot ruga în orice sfânt locaş, îndeosebi la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din cartierul „Aviaţie”.

Aici, se roagă şi slujesc „Dumnezeului lui Dimitrie” părintele paroh Meluţă Lupu, consilier eparhial, părintele Gelu Aron, secretar eparhial şi părintele Gh. Buruiană. Sunt aşteptaţi la rugăciune credincioşii din municipiul nostru, dar şi cei din Parohia „Frecăţei” din judeţul Brăila, parohie care s-a înfrăţit cu cea gălăţeană.

Sfântul locaş se află în apropierea Şcolii nr. 34 din Galaţi

În „Valea Oraşului” (cartierul Bădălan) din municipiul Galaţi există cel mai vechi sfânt locaş închinat Marelui Mucenic Dimitrie. În acest loc din imediata apropiere a Şantierului Naval Galaţi, părintele Costică Cimpoeşu slujeşte lui Hristos pentru ca sfânta biserică să-şi recapete veşmântul împărătesc.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir

Pe 26 octombrie îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prieten al lui Hristos ce a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximilian Galeriu (284-311).

S-a născut în cetatea elenă Solun (astăzi, Tesalonic - Grecia), iar tatăl său, un om credincios, care i-a insuflat dragostea de Dumnezeu. La venirea sa pe lume - după multă rugăciune - de eveniment s-a bucurat toată cetatea Solunului.

De botez s-au bucurat însă familia şi, cu siguraţă, Dumnezeu şi preotul care a săvârşit această Sfântă Taină. Când tatăl tânărului Dimitrie a plecat la Domnul, acesta i-a luat locul în slujba domnească, însă funcţia nu l-a determinat să-L uite pe Dumnezeu.

„Să aperi ţara de creştini, pe care poruncesc să-i dai morţii”, a primt ordin  împărătesc tânărul guvernator. Numai că Sfântul Dimitrie a slujit oamenii, îngrijindu-se întâi de ale lui Dumnezeu.  

„Ajută-mi, Dumnezeul lui Dimitrie!”

Verticalitatea Sfântului a stârnit invidia şi auzind împăratul Diocleţian că guvernatorul său crede în Hristos - după victoria cu sciţii - a organizat o mare serbare în cinstea zeilor.

Guvernatorul Dimitrie a fost ferm, prezentându-se în faţa împăratului şi mărturisindu-i credinţa în Hristos. Fiind înfruntat, împăratul a ordonat ca Dimitrie să fie închis.

Multe minuni face Sfântul Dimitrie dincolo de porţile închise ale închisorii,  încurajându-l pe Nestor  să se roage lui Dumnezeu. Dimitrie îi spune lui Nestor că-l va învinge pe Lie - un luptător (vandal) înfricoşător care făcea mare bucurie împăratului - doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

În aceste împrejurări, Nestor merge la Sfânt ca să-l îmbărbăteze, iar Dimitrie îl însemnează pe frunte cu semnul crucii, zicându-i: „Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!”. 

„Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!”, s-a rugat, în luptă,  Nestor.  Şi îndată l-a biruit pe Lie. Biruinţa lui Nestor l-a supărat în aşa măsură pe împărat, încât a ordonat ca Sfântul Dimitrie să fie martirizat, să fie  străpuns cu suliţa.

În iconografia creştină, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este reprezentat cu o suliţă în mână, instrumentul martiriului. Sfântul a fost îngropat în Solun, în 303-304, iar pe locul  mormântului său din actualul Tesalonic a fost înălţată - de un anume Leontie  - o biserică.

Acest prim locaş fiind dărâmat, din trupul Mucenicului Dimitrie a izvorât mir. Atunci, toată cetatea s-a umplut de mireasma dreptei credinţe şi şi-a căpătat supranumele de Izvorâtorul de Mir.

Tesalonicul, oraşul natal din Grecia, îl are drept Ocrotitor Spiritual, dar şi alte comunităţi între care foarte multe şi din ţara noastră îl au ca Ocrotitor. Fiindcă aşa sunt Sfinţii lui Hristos au vocaţie universală, Sfântul Dimitrie fiind  cinstit în ambele Biserici creştine, de Răsărit şi de Apus.                                                              

Tuturor celor care astăzi îşi serbează numele, le dorim „La mulţi ani!”

Citit 4440 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.