Orchestra Liceului de Artă din Galați va concerta săptămâna viitoare în Franţa

Orchestra Liceului de Artă din Galați va concerta săptămâna viitoare în Franţa
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Elevii Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galați vor desfășura, în timpul vacanței intermodulare, o vizită "de lucru" în orașul francez Pessac, din regiunea Nouvelle Aquitaine. Școlarii vor fi însoțiți de profesorii coordonatori, care în timpul anului îi inițiază în tainele muzicii și îi învață să cânte la diverse instrumente. Delegația gălăţeană se va afla în orașul francez în perioada 30 octombrie - 4 noiembrie 2023.

Fanfara Liceului de Arte din Galați va susține un concert demonstrativ în Pessac, în care îşi propune să ridice la rang de artă muzica instrumentală, prin muncă, dăruire și devotament. Acest lucru nu ar fi posibil fără o pregătire temeinică și susținută și nici fără profesorii îndrumători, care, pe lângă dascăli, le sunt tinerilor elevi şi mentori pe drumul cunoașterii.

"Este continuarea unei lungi colaborări care anul acesta împlinește 30 de ani, ocazie cu care Comitetul de înfrățire din Pessac organizează numeroase evenimente culturale cu români și despre România. Orchestra Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" este formată din elevi de liceu și profesori, este dirijată de prof. dr. Sorin Oancea și va interpreta numeroase piese românești, pentru ca în finalul concertului să cânte împreună cu muzicienii francezi din Pessac, sub bagheta dirijorului Juan Jean Marie, cunoscuta piesă «Bolero» de Maurice  Ravel", ne-a spus profesoara Larisa Pelin, directoarea Liceului de Artă. Aceasta ne-a mai explicat că proiectul orchestrei comune Galați - Pessac a pornit la drum cu ideea colaborării și a reciprocității. "În luna februarie, așteptăm la Galați orchestra de tineri a orașului Pessac, pentru a pregăti un program muzical comun, ce va fi interpretat pe o scenă gălățeană", ne-a dezvăluit profesoara Larisa Pelin.

Pe durata șederii în Franța, elevii gălățeni vor fi însoțiți de profesori și vor avea parte și de activități recreative. Astfel, delegația română va fi primită la Primăria din Pessac și va vizita, timp de patru ore, cele mai importante obiective turistice din orașul francez Bordeaux. Joi, 2 noiembrie, elevii gălățeni vor susține un miniconcert de cameră la Sala "Romy Schneider", iar vineri, după o repetiție generală, la care va participa echipa comună româno-franceză, la ora 20.00, va începe concertul Orchestrei Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" Galați. Aceștia vor concerta împreună cu Orchestra Simfonică a orașului Pessac.

"Proiectul este susținut de Primăria Municipiului Galați şi de Comitetul de înfrățire Galați - Pessac. Pentru noi toți, elevi, profesori și părinți, vizita în Franța înseamnă provocare, mândrie, muncă și bucurie", ne-a mai spus profesoara Larisa Pelin. Grupul muzical va fi însoțit și de profesor Simona Holiartoc director adjunct al liceului, membru al orchestrei   și profesor de muzică de cameră care cu emoție și mândrie, le-a transmis elevilor săi dragostea de muzică și de instrumente.

Pentru colegii și cadrele didactice care vor rămâne acasă, conducerea Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" va organiza, vineri, 27 octombrie, de Ziua Liceului, două momente de sărbătoare. Unul dintre acestea va fi celebrarea Sfântului Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al unității de învăţământ, după care Orchestra liceului va susţine un program muzical, ca preambul al vizitei în Franța.

Citit 2507 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2023 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.