Noua generație de soldați voluntari a depus jurământul. Emoții, flori și o cerere în căsătorie (FOTO și VIDEO)

Noua generație de soldați voluntari a depus jurământul. Emoții, flori și o cerere în căsătorie (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Sunt foarte tineri și până în urmă cu două luni nu au pus nici mâna pe armă și nici nu au bătut vreodată pas de defilare

78 de tineri recruți ai Armatei, încorporați de trei batalioane din Galați și Brăila, au depus jurământul de credință față de țară, la finele a două luni de instrucție, punctul de plecare în formarea carierei pentru ceea ce se vrea a fi noua generație de soldați pe care România ar trebui, la nevoie, să se bazeze într-o confruntare militară.

Sub ochii părinților, soțiilor, iubitelor și chiar ai copiilor de-o șchioapă, aproape 80 de tineri care au ales să lase civilia pentru haina militară au marcat vineri, 27 octombrie, debutul oficial al carierei pe care și-au ales-o într-un context geopolitic și militar extrem de delicat. În vremuri în care focare armate mocnesc pe tot globul sau sunt deja în plină desfășurare, ei au venit de bunăvoie pentru a îngroșa efectivele unităților militare de pe flancul estic și a răspunde, la nevoie, ordinelor.

Cei care au făcut să răsune curtea Batalionului 300 Infanterie Mecanizată cu "Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții" vor avea ocazia să o facă, zi de zi, unii în cadrul unității unde au depus jurământul, alții la Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă", iar alții la Brăila, la Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă". Veniți din toate colțurile țării ca urmare a repartizării la recrutare, tinerii soldați profesioniști au parcurs deja două luni de instrucție, în care au deprins noțiunile de bază, urmând ca în următoarea perioadă să fie instruiți în specificul armei alese. Provocare amplificată de emoțiile ceremoniei derulate vineri, sub ochii celor dragi și ai celor care le vor fi, de-acum înainte, comandanți și camarazi.

De pe băncile liceului, în tranșee

Nu a ajuns încă să stea, probabil, în tranșee adevărate, dar cu siguranță a exersat târâșul pe coate și trezitul la ore ale dimineții la care alți tineri nici nu visează să coboare din pat. Gurzu Gabriel Alexandru este un tânăr proaspăt soldat de numai 19 ani. Vine din Botoșani și a pășit pe poarta unității militare direct în focurile instrucției, deși nu i s-a uscat bine cerneala pe diploma de Bacalaureat. A terminat liceul anul acesta și a știut imediat ce vrea să facă. "De mic mi-am dorit să fiu soldat, mi-a plăcut haina militară. Abia am terminat liceul anul acesta, nu am mai lucrat nicăieri și m-am gândit că trebuie să fac ceva serios cu viața mea. Instrucția a fost solicitantă. Nu e pentru toată lumea. Nu m-am gândit niciodată să renunț, pentru că e ceea ce vreau. Familia mă susține și vreau să ajung ceva mai sus", ne-a declarat, îmbujorat de emoții, tânărul venit la Galați din nordul țării.

Tot cam de unde se agață harta în cui a poposit la Batalionul 300 și Luciana Moraru. Are 23 de ani, vine din Vatra Dornei și este una dintre cele câteva femei care au depus vineri jurământul în proaspătul contingent de voluntari. A lucrat ca barista într-o cafenea și acum își dorește să devină expertă în mânuirea pistolului-mitralieră. Și nici nu exclude ca, într-o zi, să împletească meseria de soldat profesionist cu cea de soție și mamă. "La început a fost mai greu în perioada de instrucție, dar m-am obișnuit. Am ales armata pentru că e o carieră de viitor, este un loc de muncă stabil, ai multe avantaje, multe beneficii. Eu cred că viața militară se potrivește pentru o fată. Îmi doresc și o familie, o să văd pe viitor cum le voi îmbina", ne-a spus, încrezătoare, tânăra infanteristă.

Două jurăminte pe viață

Și pentru ca tabloul emoțiilor să fie total, pasul de defilare, discursurile motivante și, desigur, jurământul solemn au fost completate de un moment ce i-a aparținut unui singur tânăr soldat, dar pentru care s-a bucurat toată lumea. Soldatul Mărunțelu, venit de la Giurgiu să îmbrace haina militară și să înceapă o carieră sub arme, a profitat de context și și-a cerut iubita, pe Alice, în căsătorie. Totul la adăpostul unui imens buchet de trandafiri roșii, spre surprinderea totală a tinerei, "extrasă" din mulțime la finalul ceremoniei și "cerută" ca la carte, cu inelul bine păstrat în buzunarul uniformei de infanterist.

"Am avut foarte multe emoții, dar e o zi specială și am zis să le fac pe toate odată. M-am gândit să fac cererea în căsătorie de la început, dacă tot încep cariera asta. Azi mi-am asumat două jurăminte, unul față de țară și unul față de iubita mea. Acum sunt și mai fericit. Să vedem în continuare ce vom face", ne-a mărturisit Cristian Mărunțelu. Are 23 de ani și recunoaște că a devenit militar datorită prietenilor. Până să aleagă Armata, a lucrat într-o benzinărie, dar susține că nu îl reprezenta ceea ce făcea acolo, așa că s-a decis să înceapă un nou drum. În slujba statului și alături de iubita lui, care visează să devină asistentă medicală și cu care este împreună de patru ani.

Ce sunt soldații profesioniști 

Soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari. SGP constituie principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate, prin absolvirea cursurilor învăţământului postliceal militar cu durata de un an sau a cursului de formare. De asemenea, pot fi selecţionaţi pentru învățământul superior militar sau la cursul de formare a ofiţerilor în activitate. Pentru asigurarea efectivelor de soldați profesioniști, Ministerul Apărării Naționale a scos la concurs 4.159 de posturi în 34 de județe și în municipiul București.

Media

Citit 2964 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2023 15:10

9 comentarii

  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 23:37
    5.13.192.***
    felicitari pentru alegerea facuta, va dorim sa aveti conditii cat mai bune, tehnica de lupta cat mai buna, cat mai curand, si sa nu fie nevoie de servciile voastre decat pentru descurajare. Iata ca romania are si oameni, doar doar hahalere plangacioase pe forumuri de kko
    1
    1
  • postat de Cetățean
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 15:11
    5.13.212.***
    =)) stați liniștiți,în maxim 6 luni nici unul nu va mai fi în sistemul acesta care devine ... (încet dar sigur )..dintr-un etalon al societății românești într-un paria al societății .În sistem media de vârstă e 40-45 de ani... adică generația 1978-1983 și când va fi vârsta de pensionare..va fi păpă.
    0
    7
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 08:56
    5.13.175.***
    Nu va mai agitați că și înainte de '89 cine era șmecher făcea armata la fara frecvență.
    4
    11
  • postat de daca nu eram in nato, nici nu mai existam
    Vineri, 27 Octombrie 2023 21:00
    89.39.81.***
    noi ne-am predat in 1990. baietii smecheri, securisti, oameni pe politic si afaceri au preluat tara. s-a continuat pina acum pe ajutoare sociale, pe voturi. acum o sa fim spulberati in razboi. noi nu avem tineri de calitate. doar joarse pe pacanele.
    7
    24
  • postat de o tara de smecheri si lasi
    Vineri, 27 Octombrie 2023 20:06
    89.39.81.***
    voi sinteti pusi de rusia sa tineti cu ursul . daca ne ataca, toti sint la pacanele....eu nu pot sa cred ca traiesc intr-o tara de lasi, pacanetisti, mincatori de kk la vloguri, smecherie de oameni distrusi....luati cu legea tinerii la armata obligatorie. romania trebuie sa aiba armata....
    16
    13
  • postat de macarie banu
    Vineri, 27 Octombrie 2023 19:41
    89.137.225.***
    ce ma doare cel mai mult este tineretea lor. Pacat! ...sa apere ce?!...tara?!...tara cui?! ca Romania nu mai e a noastra demult.Cinste lor,da...dar cati copii de machioti politici si economici sunt inrolati pentru Romania?!...oofff mai copii,mai!
    8
    26
  • postat de casatorit din iubire
    Vineri, 27 Octombrie 2023 19:29
    89.136.7.***
    Genul asta de cereri in casatorie pentru a forta fata si in acea presiune nu fac bine. Tocmai pentru a nu primi un raspuns negativ el se bazeaza pe asta dar daca ea nu il vrea cu adevarat si nu e hotarata dupa cativa ani divorteaza ! E un fel de santaj emotional si fata cedeaza sub acea presiune!
    6
    23
  • postat de Von Bergovicz
    Vineri, 27 Octombrie 2023 19:13
    185.53.196.***
    E trist și păcat de tinerețea lor că nu își dau seama in ce "film" vor juca în curând....trist
    9
    28
  • postat de din pacate razboiul va ajunge la noi....baietii la pacanele.
    Vineri, 27 Octombrie 2023 18:10
    89.39.81.***
    cinste lor. problema adevarata de care fuge politicul si frica ca pierd voturi, puteri, bani, dar fapt care ne pune tara in pericol este ca trebuie obligatoriu reinstaurat serviciu militar obligatoriu. sintem linga razboi care va ajunge la noi. trebuie oameni instruiti sa ne aparam tara.....
    15
    14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.