Învățământul românesc se află sub semnul incertitudinii. Nu este prima dată când profesorii intră în vacanța de vară cu gândul la luna august, când au loc repartizările pe catedrele vacante pentru anul școlar următor. În 2025, însă, sub conducerea ministrului Daniel David, totul este o nebuloasă, mai ales din momentul în care, numit în funcție, acesta a tot vorbit despre restructurări masive și schimbări în sistem.
Pentru a vedea cum s-au pregătit profesorii gălățeni suplinitori pentru examenul de titularizare care bate la ușă, am stat de vorbă cu câțiva dintre ei. Oamenii sunt îngrijorați de perioada care urmează, spunând că se tem că posturile care sunt acum declarate vacante (la unele discipline 1-2 posturi, la alte discipline, deloc) nu vor mai exista, după modificările anunţate de Daniel David.
„La limba franceză, de exemplu, nu este nici un post titularizabil. Mă duc la examen doar ca să prind un post de suplinire pentru un an. Însă nu știu dacă va mai exista noțiunea de suplinitor și dacă vom mai avea locuri de muncă, după modificările impuse de Daniel David”, ne-a spus un cadru didactic suplinitor de limba franceză. Și la obiectele unde există posturi de titulari, temerea profesorilor suplinitori este aceeași.
Situația critică din învățământ nu a rămas fără ecou în rândurile celor ce reprezintă interesele profesorilor. Profesoara Nicoleta Ivan, președinta Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galați, spune că se vor organiza acțiuni de protest pe 9, 14 și 15 iulie, la București, iar dacă lucrurile nu se vor rezolva, profesorii anunță deja că în prima zi de școală din septembrie vor ieși în stradă.