Sindicatele ies şi ele la proteste - ALFA şi BNS condamnă austeritatea
Foto: Foto: Sorin Pană

Sindicatele ies şi ele la proteste - ALFA şi BNS condamnă austeritatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ajunul summitului european care intenţionează să impună membrilor UE deficite reduse, sindicatele ies şi ele în stradă. La Galaţi, Uniunea Sindicală Teritorială a Cartel ALFA s-a alăturat Blocului Naţional Sindical şi au pichetat împreună Prefectura, cerând amânarea semnării Tratatului Austerităţii de către România şi scandând împotriva guvernului, preşedintelui ţării, dar şi a liderilor locali ai PDL.

Sindicaliştii consideră că măsurile luate de guvernanţi contra efectelor crizei economice - tăierile de salarii, îngheţarea pensiilor, mărirea vârstei de pensionare, dar şi a taxelor şi impozitelor - sunt total inadecvate. Mai mult, ei consideră că în mod deliberat au fost luate şi măsuri de dereglementare a pieţei muncii, destructurare a sindicatelor şi mecanismelor de negociere colectivă, pentru a se elimina practic posibilităţile de asociere semnificativă ale angajaţilor de la diverse firme într-o manifestare comună contra acestor măsuri ineficiente şi chiar injuste.

Preşedintele filialei locale Cartel ALFA, Romică Gîrneaţă ne-a subliniat una dintre problemele care afectează în mare măsură angajaţii multor firme gălăţene şi la care guvernul refuză să-şi plece urechea: „Se refuză cu obstinaţie adoptarea unei scutiri de la plata taxelor şi impozitelor pe perioadele în care angajaţii sunt trimişi în şomaj tehnic, cu 75% din salariu, cum s-a procedat în 2009 şi 2010. Se preferă pierderea locurilor de muncă pe bandă rulantă, în loc să se adopte această soluţie de compromis asupra căreia şi noi şi patronatele am căzut de acord.”

Sindicaliştii consideră că, semnând tratatul de austeritate, se va limita deficitul bugetar prin tăieri din fondurilor sociale destinate cetăţenilor.

În Galaţi, Cartel ALFA este cea mai bine reprezentată uniune sindicală, înglobând sindicatele din principalele firme industriale, dar şi majoritatea angajaţilor bugetari.

Citit 1115 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Februarie 2012 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.