2.000 de pensionari au făcut coadă degeaba

2.000 de pensionari au făcut coadă degeaba
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Decizia Curţii Constituţionale se va aplica automat după publicarea în Monitorul Oficial şi nu va produce efecte retroactive *

Decizia Curţii Constituţionale privind procedura de calcul a celor 5,5 la sută contribuţie la “Sănătate” (CAS) a produs, zilele acestea, mare aglomeraţie mare la Casa Judeţeană de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale Galaţi. “Dintr-o percepţie greşită, în ultimele două zile s-au prezentat la ghişeele noastre peste două mii de pensionari care au depus cereri pentru sistarea plăţii celor 5,5 la sută CAS; alţii au solicitat restituirea celor 5,5 la sută din pensie reţinuţi până acum, începând din 1 ianuarie 2011, de când se aplică această prevedere. Însă noi nu putem face nimic până la publicarea integrală a deciziei Curţii Constituţionale”, ne-a spus Greta Ioniţă, purtător de cuvânt al CJP Galaţi.

Conţinut incomplet

Date sumare apărute în comunicatul Curţii Constituţionale ne informează că „dispoziţiile articolului 259 alin (2) din Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul Sănătăţii, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează, în sensul că procentul de 5,5 la sută se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”.

„Noi nu ne putem pronunţa şi nici nu putem merge pe presupuneri, până ce nu apare în Monitorul Oficial motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi până nu se stabileşte clar procedura de aplicare”, a adăugat interlocutoarea.

Nu e nevoie de cereri

Conducerea CJPAS îi roagă pe pensionarii gălăţeni să nu mai depună cereri, fiindcă o eventuală recalculare se va face automat, după publicarea deciziei în MO, dată de la care se va putea pune în aplicare, pentru toţi pensionarii care au o pensie de peste 740 lei pe lună.

În judeţul Galaţi, dintre cei 146.300 de pensionari, 70.000 au pensii de peste 740 de lei.

„Dacă ne raportăm la legislaţia în vigoare, putem reţine că în conformitate cu art. 147 alin. 4 din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale sunt în general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”, a mai precizat Greta Ioniţă.

Citit 2580 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2012 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.