Combinatul, sursă de fier vechi! Peste jumătate de tonă de cablu a fost furată de pe platformă

Combinatul, sursă de fier vechi! Peste jumătate de tonă de cablu a fost furată de pe platformă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Jandarmii au găsit 650 de kilograme de cablu cu inserţie de cupru chiar în zona în care în urmă cu o lună şi jumătate i-au prins pe hoţi scoţând marfa prin canalele colectoare

Jaf organizat pe platforma siderurgică. La nicio lună şi jumătate după ce jandarmii gălăţeni au dat de urma unei reţele care scotea mănunchiuri de cabluri printr-o gură de canal de la periferia Combinatului, echipajele de intervenţie au fost, zilele trecute, puse din nou în faţa unei capturi impresionante. Dacă pe 31 mai, oamenii legii au prins în flagrant patru persoane care scoteau marfa de pe platformă prin subteran, reuşind chiar să-i reţină pe doi dintre hoţi, de data aceasta la faţa locului au găsit doar cablurile.

"Un echipaj al Jandarmeriei Galaţi aflat în misiunea observat în zona canalelor colectoare ale Combinatului mai multe mănunchiuri de cabluri abandonate. Apropiindu-se, jandarmii au constatat că acestea aveau inserţie din cupru, motiv pentru care au organizat o pândă pentru a surprinde în flagrant eventualele persoane care ar fi încercat să „revendice” marfa abandonată", explică plt. Cătălin Bădin de la Jandarmeria Galaţi.

Jandarmii s-au așezat la pândă şi au aşteptat trei ore ca în zonă să apară fie hoţii, fie beneficiarii capturii, dar cele trei ore de supraveghere nu au avut succesul scontat. În consecinţă, a fost anunţat dispeceratul ArcelorMittal Galaţi, care a preluat întreaga cantitate de marfă, urmând a se stabili loculul de unde cablurile au fost sustrase şi prejudiciul creat.

Cablurile se fură cu căruciorul

Modalitatea prin care sunt sustrase cablurile cu inserţie de cupru de pe platforma siderurgică a fost stabilită foarte clar pe 31 mai, când jandarmii au pus mâna pe doi dintre membrii reţelei de hoţi. Potrivit celor constatate, marfa este furată, tăiată şi legată mănunchiuri în interior, după care este încărcată în cărucioare şi transportată până la gurile de canal care comunică cu exteriorul platformei. Valoarea prejudiciului cauzat ca urmare a furtului de pe 31 mai a fost estimată de 12.500 de lei, incidentul determinând conducerea societăţii să anunţe creşterea gradului de securitate prin montarea unor grilaje în subteran şi a unor senzori de prezenţă pe canalele colectoare.

"Şi anul trecut s-au făcut eforturi pentru montarea unor astfel de sisteme în câteva tuneluri care străbat subteranul Combinatului, dar operaţiunile sunt destul de dificile şi costisitoare", declara atunci Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Citit 2373 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2012 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.