Festivalul "Doina Covurluiului": Explozie de veselie şi culoare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Festivalul "Doina Covurluiului": Explozie de veselie şi culoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nea Marin, celebrul şi necruţătorul coregraf de la „Dansez pentru tine” a jucat pentru gălăţeni pe ritmuri teleormănene * În ultima seară de concurs, ucrainenii, bulgarii şi moldovenii de peste Prut se vor lupta pentru marele trofeu al Festivalului


Marea de gălăţeni care a umplut esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor a avut parte de un regal folcloric în seara de Sfânta Maria: un recital de excepţie susţinut de Gelu Voicu şi taraful „Lăutarii din Teleorman” dar şi cântece şi dansuri populare din Turcia, Slovacia şi Macedonia. Surpriza cea mare a fost Nea Marin, celebru coregraf de la „Dansez pentru tine”, Marin Barbu, care n-a mai rezistat ispitei, a urcat pe scenă şi-a jucat cu foc şi patimă, spre deliciul spectatorilor!

Turcii de la „Penfolk” au avut misiunea de a sparge gheaţa, intrând primii în concurs. Emoţiile şi-au spus cuvântul, iar un turc era cât pe-aici să-şi scape şalvarii pe scenă. Dincolo de jocurile tradiţionale, printre care „Dansul răţuştelor” în care turcoaicele ţineau ritmul lovind două linguri de lemn asemenea unor castaniete, am avut parte şi de un dans unduitor, plin de senzualitate. O apariţie de-a dreptul pitorească, amintind de Nastratin Hogea, a fost turcul în vârstă de 85 de ani, artist emerit, care a susţinut un recital la tobă.

Fustiţe multicolore înfoiate în dans, paşi repezi şi ritmaţi, o explozie de energie, culoare, strălucire şi veselie, asta a adus pe scena festivalului ansamblul din Slovacia - „Magura“. Voci puternice, instrumentişti talentaţi şi o poftă de viaţă extraordinară! Slovacii au ridicat sus de tot ştacheta concursului.

Dar nici macedonenii nu s-au lăsat mai prejos. Un dans al tobelor, a prefaţat ritmul dezlănţuit al dansurilor ansamblului “Goce Delchev”. Să dansezi 20 de minute în şir fără oprire, fără să ţi se încurce paşii, deşi emoţiile erau mari, asta da performanţă! Apoi a urcat pe scenă Gelu Voicu şi spectacolul a urcat la superlativ. Competiţia, însă, nu s-a încheiat. În această seară, de la ora 19,00, vor intra în scenă ucrainenii de la „Bessarabskij souvenir”, apoi bulgarii de la “Zora” şi basarabenii de la „Doina Prutului”.

 

Citit 1796 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2012 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.