Primele măsuri împotriva oierilor-terorişti / Poliţia a pus tunurile pe cloaca de la Frumuşiţa!

Primele măsuri împotriva oierilor-terorişti / Poliţia a pus tunurile pe cloaca de la Frumuşiţa!
foto: Vasile Caburgan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Ca urmare a celor semnalate în ediţiile anterioare ale "Vieţii libere", în care atrăgeam atenţia asupra unor ilegalităţi comise de fraţii Enache din Frumuşiţa, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie a dispus o serie de verificări urgente care îl vizează inclusiv pe agentul şef Costică Borşan, de la postul de poliţie din localitate

În urma incidentului petrecut pe 9 septembrie pe un teren agricol aflat în administrarea SC Agriserv din Şiviţa, comuna Tuluceşti, când un angajat al societăţii şi fratele său au fost ameninţaţi cu arma de un proprietar de animale din Frumuşiţa, conducerea poliţiei gălăţene a dispus luarea unor măsurii de urgenţă şi a decis efectuarea unei anchete care are ca principal obiect verficarea modului în care un poliţist îşi face datoria. Conflictul, înregistrat la IPJ încă de la producere, părea iniţial, din modul în care fusese raportat de agenţii prezenţi la faţa locului, o ameninţare fără martori şi o tulburare de posesie pentru care administratorul SC Agriserv ar fi trebuit să facă plângere prealabilă.

Victima imediată din această altercaţie, respectiv Petrică Nistor, angajat al asociaţiei agricole, a fost descurajată după ce s-a încăierat cu ciobanii fraţilor Enache din Frumuşiţa, care şi-au amplasat stâna ilegal pe terenul Agriserv. Ameninţat cu pistolul de Valerică Enache, Nistor a crezut că nu îşi poate găsi dreptatea atâta vreme cât i s-a "sugerat" că nu are martori credibili.

Enache, "întărit" de poliţistul Borşan

Faptul că Valerică Enache l-ar fi sfidat pe Nistor fluturându-i arma sub nas, încurajat fiind de prezenţa agentului şef Costică Borşan de la Frumuşiţa, a ajuns la cunoştinţa poliţiştilor de la Galaţi. În urma audierii lui Petrică Nistor şi a fratelui său, Irinel, martor la scenele de pe 9 septembrie, poliţiştii de la Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase au bătut la uşa lui Enache. "În urma verificărilor s-a stabilit că acesta l-a ameninţat pe angajatul societăţii agricole în timp ce se aflau pe un teren agricol de la periferia comunei Tuluceşti. Drept urmare, arma pe care acesta o deţinea legal, respectiv un pistol marca Walther P 99, armă neletală supusă regimului autorizării, precum şi trei cartuşe au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor", ne-a declarat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

Valerică Enache, în vârstă de 35 de ani, devine astfel protagonist al unui dosar penal de ameninţare, una dintre foarte puţinele sesizări pe care au îndrăznit să le depună oamenii cărora le-a făcut, împreună cu fraţii săi, zile fripte.

Poliţistul blând, vizat de o anchetă internă

Odată cu Enache, în oala necazurilor pare să fi intrat şi poliţistul Costică Borşan, unul dintre oamenii "de bază" de la postul din Frumuşiţa. Agentul şef este ţinta unor suspiciuni alimentate de  afirmaţii ale sătenilor, care susţin că fraţii Enache terorizează comuna şi mai ales pe cei care au pământuri, ameninţându-i chiar cu moartea, fără să se teamă că cineva i-ar putea sancţiona. Mai mult, prin sat umblă vorba că poliţistul ar avea o relaţie cu fraţii Enache care depăşeşte limitele legăturilor normale dintre un cetăţean şi un om al legii.

"Are oi la turma lui Enache, de asta îi trece cu vederea toate, iar ciobanul nu are nicio teamă. Oamenii sunt înjuraţi, ameninţaţi, chiar bătuţi, dar parcă îndrăzneşte cineva să se plângă?", ne-a spus, sub protecţia anonimatului, unul dintre localnicii care nu şi-au putut găsi dreptatea în urma abuzurilor fraţilor Enache.

Speculaţiile şi acuzaţiile şoptite cu neîncredere şi teamă pe la colţurile uliţelor din Frumuşiţa şi Tămoani nu au determinat, până acum, o anchetă care să îl vizeze pe agentul care, de altfel, a ajuns la Frumuşiţa în urma unui imens scandal izbucnit pe vremea când era şef de post la Jorăşti. Borşan a fost mutat pe fondul acuzaţiilor care îl indicau drept complice la furtul a 80 de hectare de pădure şi a 100 de hectare de vie, fapte care au dus la crearea unei situaţii explozive în comună, aplanată cu greu de jandarmii care au stat două săptămâni în mijlocul comunităţii tulburată de jafuri şi violenţe.

Acum, după episodul de la Şiviţa, când Borşan şi-a făcut apariţia alături de ciobanul Enache pentru a "aplana" starea conflictuală, conducerea IPJ vrea să afle dacă nu cumva agentul şef îşi depăşeşte limitele atribuţiilor.

"În urma celor sesizate, am dispus personal efectuarea unei cercetări prealabile cu privire la activitatea agentului şef Costică Borşan din cadrul postului de poliţie Frumuşiţa, atât în timpul cât şi în afara programului", ne-a declarat cms. Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Dacă în urma verificărilor se va stabili că poliţistul a fost paravan pentru abuzurile ciobanilor care de luni de zile terorizează o întreagă comunitate, acesta riscă de la o sancţiune disciplinară la una cu iz penal.

Citit 3376 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.