Sistemul de telemedicină din Regiunea Centru ar putea fi extins la nivelul întregii ţări

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul de telemedicină care va fi implementat în Regiunea VII Centru ar putea fi extins la nivelul întregii ţări, acesta permiţând transmiterea directă a datelor medicale ale unui pacient de la un spital la altul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Prefectura Mureş, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, între care subsecretarul de stat Raed Arafat, au avut, luni, o întâlnire cu directorii de spitale şi Direcţii de Sănătate Publică din Regiunea VII Centru şi din judeţul Bistriţa, precum şi cu prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, discuţiile axându-se pe iniţierea proiectului Telemedicina, finanţat prin Banca Mondială.

Telemedicina este un sistem integrat de comunicaţii, care permite transmisia "live" a analizelor medicale ale pacientului către o altă unitate spitalicească, pentru luarea cât mai rapidă a deciziilor care se impun. Mai exact, este vorba despre conectarea camerelor de resuscitare din unităţile de primiri urgenţe la cea din Mureş, atât audio-video, cât şi pentru transmisia de date medicale.

"Acest sistem vine, confom declaraţiilor secretarului de stat Raed Arafat, atât în sprijinul medicilor care pot cere ajutorul colegilor din alte spitale în situaţii critice, cât şi al pacienţilor, care beneficiază de servicii medicale de calitate. Mai mult, transmisia de date asupra identităţii şi stării de sănătate a pacientului este securizată. Proiectul, ce va fi implementat în premieră în Regiunea VII Centru, ar putea fi extins la nivelul întregii ţări, se realizează cu ajutorul serviciilor de telecomunicatii speciale şi costă 1,6 milioane de euro", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, până acum s-a cheltuit suma de 890.000 de euro pentru acest proiect.

Judeţul Mureş are experienţă în telemedicină încă din anul 2003, când sistemul a fost implementat pe maşinile de urgenţă, se arată în comunicat.

Citit 810 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.