Botoşănean acuzat de trafic de fiinţe umane, contrabandă şi viol, predat autorităţilor olandeze

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Suceava a admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Parchetul Tribunalului Amsterdam pe numele lui Mihai Sorin A. din Botoşani, acuzat de trafic de fiinţe umane, contrabandă, viol şi spălare de bani şi a dispus predarea lui autorităţilor judiciare olandeze.

Opt persoane au raportat traficul de fiinţe umane comis de un grup de persoane, dintre care una este Mihai Sorin A. Potrivit cercetărilor, victimele au fost racolate din România în perioada 1 ianuarie 2004 - 7 martie 2006, de către botoşănean şi ceilalţi membri ai grupului infracţional, pentru a munci în Olanda, unde au fost obligate să se prostitueze.

Celor opt victime le-au fost luate paşapoartele, au fost ameninţate şi atacate şi au fost sechestrate, iar două dintre reclamante ar fi fost violate de către botoşănean. Potrivit anchetatorilor, banii obţinuţi de la victime au fost transferaţi în România prin serviciile bancare. Cei din grupul infracţional sunt suspectaţi de autorităţile olandeze şi de spălare de bani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu Dumitrescu, Parchetul Curţii de Apel Suceava a înaintat instanţei propunerea de arestare a lui Mihai Sorin A., din Botoşani, pe baza semnalării dispuse în baza mandatului european de arestare emis de procurorul public de la Curtea Regională Amsterdam în 2 mai 2006, bărbatul fiind cercetat pentru trafic de fiinţe umane, contrabandă, viol şi spălare de bani.

Astfel, în baza prevederilor legale în vigoare, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea lui Mihai Sorin A., din Botoşani, pe o durată de cinci zile, respectiv de la 18 februarie 2009 la 22 februarie 2009, inclusiv, iar duminică, Parchetul Curţii de Apel Suceava a înaintat mandatul european de arestare emis de autorităţile olandeze, tradus în limba română, solicitându-se luarea măsurii arestării lui Mihai Sorin A. şi predarea lui autorităţilor emitente.

Rodica Neagu Dumitrescu a spus că bărbatul a acceptat să fie predat autorităţilor judiciare olandeze şi "a insistat în hotărâre şi după ce i s-au adus la cunoştinţă consecinţele juridice ale consimţământului, precum şi caracterul irevocabil al acestuia".

Instanţa suceveană a admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Amsterdam şi a dispus predarea lui Mihai Sorin A. autorităţii judiciare emitente, pe baza consimţământului acestuia, consemnat într-un proces-verbal încheiat în data de 22 februarie 2009.

"De asemenea, a fost prevăzută condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată să fie transferată în România, pentru executarea pedepsei", a spus purtătorul de cuvânt al CA Suceava.

Citit 1002 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.