Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii
 • La câţiva metri de biserica din Vadul Ungurului funcţionează o crescătorie de porci care deversează toată mizeria în şanţul de lângă calea ferată Galaţi-Bucureşti * Autorităţile dau din colţ în colţ când vine vorba despre măsurile ce trebuie luate în privinţa fermei ilegale, care aparţine controversatului Renato Sîrghie

În urma unei sesizări cel puţin interesante, am ajuns zilele acestea în Vadul Ungurului. De câţiva ani, cartierul are un miros aparte, care pluteşte către Centru şi către Gară, de-a lungul străzii Domneşti şi a liniei ferate Galaţi-Bucureşti. Nu vorbim despre vreo miasmă de iasomie, liliac sau altă plantă aromatică, ci despre mirosul greu de fecale de animale. Încercând să aflăm de unde provine respectiva duhoare, am ajuns pe lângă liniile de cale ferată. Acolo, surpriză! O conductă ce trece prin gardul unei curţi se termină brusc chiar în apropierea şanţului ce străjuieşte liniile de tren. Acolo, deversări de toate culorile. Verde, galben, maro, o adevărată paletă cromatică. Şi cu un miros fetid.
Legea tăcerii
Bătând din poartă în poartă, am aflat şi a cui este respectiva curte. „Este ferma lui Renato, toată lume ştie”, ne-a explicat un locatar al cartierului, sub protecţia anonimatului. O altă doamnă a fost şi mai expeditivă. „Ştim a cui e ferma, dar nu a făcut nimeni nicio plângere. Dumneavoastră nu ştiţi cine este Renato? Aşa, ca între vecini, nu vrem scandal pentru atâta lucru”, a spus aceasta. Lucrurile merg ceva mai departe de atât. Vecinii respectivei ferme nu sunt singurii care se tem să strice relaţiile de pace şi prietenie.
Ferma nu există!
Până la sesizarea „Vieţii libere”, autorităţile habar nu aveau de respectiva locaţie, situată la intersecţia străzilor Lacului cu Tudor Vladimirescu. „Din câte ştiu eu, nu există nicio fermă acolo. Dar dacă dumneavoastră spuneţi că este un miros puternic, vom trimite o echipă să investigheze”, ne-a spus iniţial Marioara Gătej, prim-comisarul Gărzii Naţionale de Mediu filiala Galaţi.
Ulterior, după verificări, oamenii Gărzii de Mediu au ajuns la o concluzie halucinantă. „Într-adevăr, în zonă există deversări, care au ajuns în vecinătatea căii ferate, însă până în acest moment nu s-a putut stabili cu exactitate de unde vin, deoarece în zona respectivă există mai multe case particulare. Vom lua legătura cu cei de la Primărie şi cu cei de la Apă-Canal, deoarece se pare că în zonă există mai mulţi crescători de animale mari”, ne-a explicat Mărioara Gătej.
Primăria Galaţi, prin purtătorul de cuvânt Mihai Costache, a recunoscut respectiva problemă. „Am înştiinţat Poliţia Locală şi urmează ca în cel mai scurt timp să se ia măsurile necesare”, ne-a explicat acesta.
Potrivit hotărârii Consiliului Local Galaţi cu numărul 307 din anul 2007, constituie contravenţie, amendabilă cu sume cuprinse între 800 şi 1.500 de lei. Mai mult, „proprietarii de animale au obligaţia să asigure evacuarea dejecţiilor şi depozitarea gunoiului, astfel încât să nu constituie surse de poluare a mediului înconjurător; să permită personalului de specialitate efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii şi verificarea stării de sănătate a păsărilor şi animalelor din gospodărie”.
De asemenea, şi responsabilii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi spun că vor verifica legalitatea respectivei ferme. Până la închiderea ediţiei, însă, directorul DSVSA Galaţi, dr. Lenuţa Ichim, nu a mai răspuns la telefon.
Uluitor este faptul că, având în vedere că mirosul pestilenţial ajunge, în zilele calde, până la Grădina Publică, nicio autoritate nu s-a sesizat până acum.

Cine este Renato

Renato Sîrghie este un om de afaceri cel puţin controversat din Galaţi. Cunoscut drept prinţul din Vadul Ungurului, el este bănuit de legături cu lumea interlopă şi era creditat cândva drept un urmaş al lui Marian Ivan. Sârghie a fost de altfel şi cel care i-a purtat crucea lui Ivan, la înmormântarea fostului lider al interlopilor gălăţeni.
Pe de altă parte, în Vad, Renato are renumele de a fi generos cu semenii săi. Spre exemplu, anul trecut, la hramul Bisericii Sfânta Maria din Vadul Ungurului (locaş de cult situat gard în gard cu ferma de porci), Renato a organizat o petrecere la care a pus pe grătare peste 2.000 de porţii de mici, cârnaţi şi pastramă.

 

Citit 6086 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2012 22:51

Media

13 comentarii

 • postat de MESIA Miercuri, 21 Noiembrie 2012 22:08 Link la comentariu
  0
  0

  normal ca miss leanta de la DSV este in campanie electorala ,ba chiar activista AAAAAAALLLLLLLOOOOOOO NU VEDE NIMENI CA UN FUNCTIONAR PUBLIC PLATIT DIN BANII NOSTRI ESTE ACTIVIST DE PARTID ?http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pFwUHIdb4wc#t=19s

  Raportează
 • postat de renato Miercuri, 21 Noiembrie 2012 21:13 Link la comentariu
  0
  0

  mama mea... a belit o baila. il calc cu calu

  Raportează
 • postat de doru Miercuri, 21 Noiembrie 2012 18:05 Link la comentariu
  0
  0

  O zdreanta, care nu a terminat 8 clase, dar care v .libera de nenumarate ori la scos in fata, ca mare om de afaceri, interlop sau om cu dare de mana cu ocazia unor sarbatori. De fapt un evazionist fiscal protejat de cei pe care ii unge cu grasime din abundenta. Il cunosc de cand avea 5-6 ani

  Raportează
 • postat de Roman cu figuri de european Miercuri, 21 Noiembrie 2012 17:40 Link la comentariu
  0
  0

  referitor la "gasca de anagramati" -> amuzant cum oamenii fara educatie solirarizeaza. Daca sunt adevarate cele sesizate in presa atunci sa fie luate toate masurile de oprire a acestui fenomen si de readucere la normar a zonei.
  ...si inca o chestie.... Sigur nu este doar invidia cuiva? stii tu " Sa moara capra vecinului"

  Raportează
 • postat de ciortan Miercuri, 21 Noiembrie 2012 15:46 Link la comentariu
  0
  0

  corect , SUPARATULE.

  Raportează
 • postat de suparatu Miercuri, 21 Noiembrie 2012 15:10 Link la comentariu
  0
  0

  CONTROVERSATUL ? Cei ala controversatul renato ? un vacar ,porcar analfabet regidivist . Controversato care ai scris acest articol, zii pe sleau cinei lighioana . Tot ai ridicati la rangul de controversati pe acesti taraie ogheala ?

  Raportează
 • postat de cir Miercuri, 21 Noiembrie 2012 14:12 Link la comentariu
  0
  0

  Si fabrica de ulei din Valea Orasului polueaza, mai ales in noptile de week-end. Garda de Mediu cunoaste problema, sesizata de acum mai bine de 3 ani, masuri ioc !

  Raportează
 • postat de 1213 Miercuri, 21 Noiembrie 2012 11:14 Link la comentariu
  0
  0

  renato CE TARAN OBOSIT

  Raportează
 • postat de 1213 Miercuri, 21 Noiembrie 2012 11:12 Link la comentariu
  0
  0

  oameni de c a c a t, oras de c a c a t !!!

  Raportează
 • postat de Ion Miercuri, 21 Noiembrie 2012 08:30 Link la comentariu
  0
  0

  Ce oras de kkt! Si ce autoritati de kkt! Coruptia colcaie la voi!

  Raportează
 • postat de Dandana Miercuri, 21 Noiembrie 2012 08:29 Link la comentariu
  0
  0

  Daca o sa vreti sa cumparati teren pentru o casa in zona (desi nu stiu de ce ati alege Vadul Ungurului) probabil proprietarii or sa va arunce un pret nesimtit de peste 100 euro pe metru patrat.
  Dar pentru pretul asta sa nu aveti impresia ca ati cumparat vreo proprietate pe malul marii si o sa aveti gratis mirosul si petrecerile compatriotilor nostri mai colorati

  Raportează
 • postat de Persuader/usa Miercuri, 21 Noiembrie 2012 06:54 Link la comentariu
  0
  0

  daca asta era aici in US nu numai ca platea o amenda imensa dar era si fortat (prin inchiderea sandramalei si /sau, blocarea contului) sa refaca echilibrul natural al acelui paraias...Stiu personal un american care a condus o Wola prin albia unui paraias (carand materialele de constructie de pe un mal pe celalalt) si a fost calcat de cei de la mediu(in US) si nu numai ca a platit amenda dar si fost fortat sa refaca albia paraului( carat nisip,refacerea malurilor) , asta daca mai voia sa-si deschida magazin dincolo de malul unde depozitase materialele de constructie....dar in tara lu' Pvula mea nu tine , voua vi'i frica sa scrieti , la militie ce sa le ceri? ca ei iau fleica de carne de Craciun..,aia de la Mediu o sug la tul/altii si tot asacu cine dreacu sa faci treaba in tara qioretului si a cacaraului?Solutia?EMIGRATI!!!!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de tara necontrolabila Miercuri, 21 Noiembrie 2012 01:19 Link la comentariu
  0
  0

  Pai si voi ce vreti acum sa-i inchida ferma omului , tocmai acum cand vine Craciunul???Adica aia care tre' sa-l controleze sa nu aiba ce pune pe masa de Sfanta Sarbatoare????Ce fel de cestini sunteti???
  Zilnic stiri cu si despre interlopi/clanuri in toate ziarele/televiziunile....nimeni nu misca un deget...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.