Vaccinarea împotriva tuberculozei, oprită temporar

Vaccinarea împotriva tuberculozei, oprită temporar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat în cursul zilei de joi, 22 noiembrie, asistenţă din partea unei comisii formată din experţi ai Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

“Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români, care a avut astăzi o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii. Experţii sunt aşteptaţi să ajungă în România în cel mult două săptămâni. Până la finalizarea raportului şi la clarificarea situaţiei, MS a sistat temporar vaccinarea BCG.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina de internet a MS, întreruperea vaccinării nu va pune în pericol sănătatea niciunui copil. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit. Pe parcursul ultimelor zile au apărut mai multe cazuri în care copii vaccinaţi cu acest ser s-au îmbolnăvit de tuberculoză sau au dezvoltat alte efecte adverse.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, în Galaţi nu au fost semnalate reacţii adverse la bebeluşii vaccinaţi cu BCG.

Citit 1320 ori Ultima modificare Vineri, 23 Noiembrie 2012 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.