Vega ’93, urecheată de ministrul transporturilor pentru că Centura Iaşiului e deja crăpată
Foto: Foto: surse on-line

Vega ’93, urecheată de ministrul transporturilor pentru că Centura Iaşiului e deja crăpată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vega ’93 trebuie să dea socoteală după ce ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a constatat recent că o porţiune din Şoseaua de Centură a Iaşiului, construită de compania gălăţeană şi dată în folosinţă în august 2012, este deja crăpată. “Ministrul transporturilor, domnul Relu Fenechiu, a efectuat în data de 28 decembrie 2012 o inspecţie pe Centura municipiului Iaşi, unde a constatat prezenţa unor fisuri şi crăpături pe axul drumului de la km 0+000 la km 5+840”, a anunţat Ministerul Transporturilor, care a dispus “remedierea de urgenţă a defecţiunilor existente”.

“Toţi factorii implicaţi, respectiv Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, consultantul, proiectantul şi constructorul, au fost mobilizaţi în vederea efectuării verificărilor tehnice necesare pe teren, dar şi pentru stabilirea imediată a soluţiilor de remediere”, a precizat ministerul de resort, adăugând că materialele şi echipele de intervenţie sunt deja pregătite, iar lucrările vor demara îndată ce vremea o va permite.

Reprezentanţii companiei Vega ’93 susţin că fisurile nu sunt profunde şi nu pun în pericol circulaţia. “Este vorba de rostul de lucru dintre două benzi de asfalt, la nivelul stratului de uzură. Nu e nimic periculos pentru circulaţie”, ne-a declarat directorul Vega '93, Doru Chiper.

Lucrarea, dominată de controverse

Execuţia Centurii Iaşiului a stârnit dispute încă de la momentul atribuirii, în decembrie 2007, când Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi i-a dat contractul firmei Vega ’93 din Galaţi pentru 136 de milioane de lei, deşi firma Vegyepszer din Miercurea Ciuc oferise un preţ mai mic, respectiv 123 de milioane de lei, după cum relata atunci presa centrală.

Lucrările au demarat în 2008, iar în 2012 Vega ’93 a predat primul tronson al Centurii. Este vorba de primii 14 km, daţi în folosinţă în august şi inauguraţi de premierul Victor Ponta în noiembrie, după investiţii de 225 de milioane de lei, mai mari decât cele anunţate. Iar Centura încă nu e gata, pentru finalizarea ei statul urmând să cheltuiască de două ori mai mulţi bani decât a cheltuit deja. Întreaga Şosea de Centură a Iaşiului va măsura 29,5 km şi investiţia totală se va ridica la 718 milioane de lei, declara, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, la momentul inaugurării primului tronson.

Diferenţele uriaşe dintre costurile iniţiale şi cele actualizate nu sunt, însă, singurele aspecte discutabile ale proiectului. În 2009, la un an de la demararea lucrărilor, Vega ’93 a devenit ţinta ironiilor unei ţări întregi după ce a uitat un stâlp de joasă tensiune în mijlocul Şoselei de Centură (FOTO). Stâlpul nu a fost îndepărtat decât în 2010, la intervenţia ministrului transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu.

Citit 6243 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2013 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.