Tradiţii de rit vechi: A venit din America pentru a sărbători Crăciunul în familie (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Tradiţii de rit vechi: A venit din America pentru a sărbători Crăciunul în familie (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit ieri prima zi de Crăciun * Cu mic cu mare, ruşii lipoveni din Galaţi au participat la slujba oficiată la Biserica de rit vechi din oraş * Apoi, fiecare familie a mers acasă pentru a sta la masă, conform tradiţiei


La biserică l-am întâlnit pe Mircea Roibu, un gălăţean plecat în urmă cu 21 de ani în America. „Am venit, în primul rând, pentru familie. Religia şi familia sunt tot ce avem mai de preţ pe lume. Sărbătorile religioase ne aduc mereu împreună. Încerc să fiu acasă în fiecare an de Crăciun şi de Paşti. Pentru mine familia este cea mai importantă. Chiar astăzi am împlinit 21 de ani de când am plecat. Noi am crescut în această tradiţie şi, din respect pentru familia mea, am ţinut să marchez în fiecare an această sărbătoare. Recunosc că particip şi la Crăciunul pe rit nou pentru că am foarte mulţi prieteni care sărbătoresc pe baza calendarului nou. Slujba de la biserică e la fel, dar pe rit vechi se merge mai mult pe principiul religios. Anul acesta, de exemplu, am participat pentru prima dată la un spectacol de colinde susţinut în biserică. Vin de foarte departe şi asta pentru că merită să fiu alături de cei dragi în aceste clipe minunate”, ne-a spus Mircea Roibu.

Masa în familie

Tot la slujbă am întâlnit-o şi pe Olga  Hrănăceru, care ne-a invitat la ea acasă pentru a ne arăta cum se sărbătoreşte Crăciunul în familie. „În prima zi de Crăciun stăm acasă. Este o zi specială care se sărbătoreşte doar în familie. Apoi, în a doua zi de Crăciun şi în a treia zi mergem în vizită la rude şi ele vin la noi”, ne-a spus Olga Hrănăceru.

Imediat ce a ajuns acasă, femeia s-a închinat la icoană, după care s-a apucat să întindă masa pentru întreaga familie. Alături de ea au fost copiii, nepoata, dar şi o prietenă venită tocmai din Rusia. „Nina a venit să sărbătorească cu noi pentru că nu credea că aici se mai respectă tradiţia. Ea a crezut că noi suntem pierduţi. Că am uitat de unde am plecat. S-a convins însă că nu e aşa. Ba mai mult, şi-a dat seama că la noi e mult mai frumos decât în Rusia”, ne-a spus gazda noastră.

Nina Ribina ne-a confirmat cele spuse de prietena ei: „Aici comunitatea este mică. Toată lumea cunoaşte pe toată lumea. E mult mai frumos aici. O să le povestesc celor de acasă că tradiţia se respectă întocmai şi faptul că au o comunitate a lor unde se cunosc şi se respectă exact ca într-o familie. Mă bucur că am venit şi, cu siguranţă, voi reveni şi în anii următori la Galaţi”, ne-a mărturisit femeia.

După slujbă e vremea colindelor

După ce au participat la slujbă, credincioşii au cântat colinde, atât la biserică, cât şi acasă în familie. „Înainte să ne aşezăm la masă spune rugăciunea tatăl nostru. După ce mâncăm cântăm un colind intitulat „S-a născut Iisus”. Aşa este tradiţia şi încercăm să o respectăm”, ne-a mai povestit gazda noastră. După ce am aflat ce ne interesa, le-am urat membrilor familiei Hrănăceru poftă bună şi i-am lăsat să sărbătorească, aşa cum se cuvine, în familie.

Atât familia Hrănăceru, cât şi ceilalţi credincioşi din comunitatea ruşilor lipoveni vor sărbători pe 13 ianuarie şi intrarea în Noul An. Alt prilej de întâlnire cu familia şi cu tradiţiile transmise din generaţie în generaţie.

Citit 4763 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.