Femei în lumea bărbaţilor

Femei în lumea bărbaţilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Se spune că o femeie trebuie să fie puternică, emancipată, rece, cu tărie de caracter. Dar, dacă mai e şi poliţist în devenire, aşteptările de la o femeie sunt şi mai mari.

Toate aceste cerinţe nu le-au speriat pe trei gălăţence frumoase, care au hotărât să urmeze o carieră în poliţie. Mara Nicu, Cristina Focşa şi Mihaela Ţocu sunt studente la Academia de Poliţie din Bucureşti şi vor să schimbe mentalitatea oamenilor despre poliţişti. 

Mara şi Cristina au absolvit Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, iar acum sunt studente în anul al II-lea la Academie. Cu toate că şi-au dorit să ajungă acolo, drumul spre băncile Academiei nu a fost uşor.

„La liceu am fost la o secţie de real, matematică – informatică. Trecerea de la real la profil uman nu a fost chiar uşoară. A trebuit să mă pregătesc mult la limba română, dar, cu susţinerea morală a părinţilor, am reuşit”, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze Cristina.

Acelaşi sentiment îl nutreşte şi colega ei de an, Mara. „Singurul meu atu a fost că eram olimpică la istorie, iar la admitere s-a susţinut şi o probă din acest domeniu. A fost greu să mă pregătesc la limba română, dar a meritat”, povesteşte Mara.

Pentru Mihaela Ţocu drumul spre Academie a trecut întâi prin sala de sport: „Am terminat Liceul cu Program Sportiv. Am dus o viaţă activă la care nu am vrut absolut deloc să renunţ. Am considerat că doar viaţa de poliţist îmi poate oferi ceva  la fel de activ. Şi se pare că nu m-am înşelat”.

De ce Poliţia?

Toate cele trei viitoare poliţiste au un singur scop în carieră: să schimbe ceva. „Mereu am încercat într-un mod constructiv şi eficient să schimb lumea. Aşa m-am hotărât să dau la Academia de Poliţie. Când eşti poliţist ai anumite resurse, poţi să faci mult mai multe decât un civil.  Îmi doresc să dau tot ce e mai bun din mine pentru cei care trăiesc în societatea românească. Vreau să fiu un exemplu de integritate şi să îmi fac o carieră din a-i ajuta pe oameni”, îşi motivează alegerea Cristina Focşa.

Acelaşi ideal îl are şi Mara: „Vreau să schimb mentalitatea despre Poliţie. În ultima vreme se mediatizează foarte mult partea negativă a poliţiştilor. Se dau doar exemple de „AŞA NU!”. Mi-aş dori foarte mult să se facă mai mult cunoscută şi partea bună."

Deşi abia e la început de drum, Mihaela Ţocu, studentă în anul I, nu are decât cuvinte de laudă despre viaţa din Academie. „Am găsit aici mai mult decât mă aşteptam. Am cunoscut oameni minunaţi, profesori care îşi doresc să ne împărtăşească toate cunoştinţele lor din domeniu.

Am dat examen la Poliţie pentru a-mi răsplăti părinţii care mi-au fost alături mereu. Tatăl meu şi-a dorit foarte mult să mă vadă în uniformă, iar dorinţa i-a fost îndeplinită”.

Se schimbă mentalitatea

Frumoasele gălăţence recunosc că viaţa din Academie le-a maturizat şi că acolo s-au format ca oameni. Nu le-a speriat nicio clipă ideea că vor lucra într-un domeniu dominat de bărbaţi.

„Ne simţim foarte bine în compania colegilor noştri. Lucrăm deja în echipe mixte la facultate. Ne simţim protejate de colegii noştri, dar ştim că aşteptările sunt mult mai mari pentru noi, femeile”, ne-au spus cele trei studente.

Cei din conducerea IPJ Galaţi au numai cuvinte de laudă pentru cele trei domnişoare, dar şi pentru ceilalţi studenţi care şi-au făcut practica la noi în oraş.

„Suntem mândri că am recrutat asemenea oameni. Galaţiul a dat foarte mulţi oameni competenţi în acest domeniu. Ne mândrim cu ei şi sperăm să reuşim să scoatem cât mau multe posturi pentru aceşti elevi silitori, pentru ca ei să schimbe mentalităţile despre poliţie în general. Sunt convins că în câţiva ani va fi mult mai bine în sistem, mai ales că urmează să termine Academia şi să lucreze la noi oameni ca Mara, Cristina şi Mihaela”, ne-a declarat comisarul Florin Olaru, şef serviciu Management - Resurse umane din cadrul IPJ Galaţi.  

Cristina, Mara şi Mihaela sunt conştiente că viaţa lor nu va fi uşoară după absolvirea Academiei, deoarece ele sunt imaginea unei instituţii şi trebuie să-i facă cinste. „Nu ne permitem nicio greşeală. Orice acţiune a noastră poate dăuna imaginii instituţiei pe care o reprezentăm”, ne-a spus, mândră, Mara.

Le felicităm pe viitoarele poliţiste, le urăm mult succes în carieră şi, de ce nu, sperăm să avem cât mai multe persoane ca ele în toate domeniile de activitate.

Citit 2768 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.